Japanse tuin

Afgelopen vrijdag ben ik naar de Japanse tuin op het landgoed Clingendael in Den haag toegegaan, daar was ik in een grijs verleden al eens eerder geweest, maar door de opmerking van spacevriend René, herinnerde ik mij dat het daar toch wel mooi was.

Reeds in de 16de eeuw werd er geschreven over een boerderij die in de clinge (duinvallei) stond waar zich nu Clingendael bevindt. In 1591 kocht Philips Doublet de landerijen. Philips Doublet III brak de boerderij af, bouwde er een landhuis en legde onder invloed van de Franse classicistische tuinarchitectuur een tuin in barokstijl aan met veel buxushagen en symmetrische patronen. Het huis werd een centrum van kunst en cultuur. Zijn vrouw Suzanna en zijn schoonvader Constantijn Huygens speelden daarbij een belangrijke rol.

In 1804 kwam het landgoed in handen van baron van Brienen. In 1839 werd aan Clingendael het naastgelegen landgoed Oosterbeek toegevoegd, slechts door een gracht gescheiden. Marguérite M. barones van Brienen, bijgenaamd Freule Daisy, (Den Haag 1871 – aldaar 1939) woonde er tot haar overlijden in 1939.

Het werd in de oorlog bewoond door rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart.

Na de oorlog kwamen baron en barones Michiels van Verduynen – Jochems er wonen. Voor de oorlog woonden ze op Landgoed Reigersbergen, dat in de oorlog werd verwoest. Uit het eerste huwelijk van de barones met Ernst Louis Leopold baron van Tuyll van Serooskerken (1875-1959) had ze een zoon Frederik Willem Walter, geboren op Landgoed Reigersbergen, die mee naar Clingendael verhuisde. Een jaar na het overlijden van baron Michiels werd het landgoed verkocht aan de Gemeente Den Haag. Tot haar overlijden in 1968 mochten de barones en haar zoon op Clingendael blijven wonen. Haar zoon ging daarna op Duindigt wonen, eigendom van de familie Jochems. (bron: Wikipedia)


1

2

De Japanse tuin.

Het beroemdste deel van de tuin is ongetwijfeld de Japanse tuin, die slechts zes weken per jaar van 9:00 – 20:00 uur voor het publiek wordt geopend, omdat hij zo kwetsbaar is. Freule Daisy reisde veel en nam uit Japan lantaarns, een watervat en enkele bruggetjes mee om hier een Japanse tuin aan te leggen. Het is nu de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van 6800 m². Sinds 2001 is de tuin een rijksmonument. In 2008 is het paviljoen opgeknapt. De schuifpanelen, de ‘shojis’, waren in de oorlog verloren gegaan en zijn nu in Japan bijgemaakt. Ook is het rieten dak opgeknapt en zijn de twee bruggetjes vervangen door de zgn.. aardbrug of ‘dobashi’. Tuinarchitect Saburō Sone is door de gemeente uitgenodigd om te snoeien.

De hoofdingang.
3

Een zee van bloemen.
4

Het beroemde rode brugje.
5

Even van dichtbij bekijken.
6

Het is één en al kleur.
7

9

8

Een moment van innerlijke rust.
10

Je moet de voetjes ook even rust gunnen.
12

De Japanse tuin is een geliefde plek voor het maken van een bruidsreportage, niets is deze fotograaf te veel.
11

Een bijzondere naaldboom.
13

De fotograaf hield het voor gezien, geen probleem hoor,…..ik maak de klus wel even af.
14

Een doorkijkje.
15

Nóg een bijzonder boompje.
16

EINDE.

16 thoughts on “Japanse tuin

 1. een schitterende serie fotos,ik hou ook wel van veel kleuren in een tuin dus erg aantrekkelijk om naar te kijken voor medank voor het delen dus.

  Like

 2. En dan te bedenken dat ik vlakbij het schitterende park heb gewoond en er nauwelijks naar omkeek maar ja toen was ik nog jong en dom, maar dat is omdat ik blond ben van nature whahahaha. Mooie foto’s Eduardo, je hebt je best weer gedaan, vooral dat bruggetje is prachtig, dankjewel. Overigens vind ik dat de bruidegom er niet uitziet in zijn grijze glitterkostuum. Meestal zeggen ze: daar komt de bruid, wat ziet ze ‘dr uit!!!! maar in dit geval is hemmes helemaal temmes… tja. als we dan toch in Den Haag zijn, nietwaar? Liefs, I.

  Like

 3. Daar heb je helemaal gelijk in Ann, als de baasjes een beetje opletten, en hun hondje aan de lijn houden,is er niets aan de hand hoor. Kinderen en ook volwassenen, richten vaak meer schade aan.

  Like

 4. Grrrr, even gekeken maar honden zijn daar verboden dus de Japanse tuin zal ik nooit zien! *Snik* wat hebben ze toch tegen honden? In Engeland mag je overal met je hond komen en als het dier(tje) wat doet hangen daar bakken voor waar het in kan, veel kinderen zijn gevaarlijker voor de planten en bloemen dan honden, ik heb gezegd!

  Like

 5. ben blij dat je daar geweest bent edward is inder daad een mooien tuin en ja ik kom er wel vaker zo tussen het werk door ga ik daar even lekker van de rust genieten maar er zijn ook mooien tuinen in schevingen het westbroek park daar kun je dan weer genieten van zo on geveer 20 .000 rosen in allen kleuren en maten en ook daar is weer een zee van rust dus edward leef je uit zou ik zegen en wat het weer betreft is het ook wel mooi als het iest minder is groetjes van mij

  Like

 6. Uiteraard weer prachtige foto’s broertje en het is ook erg leuk om de geschiedenis te lezen, je hebt je weer fijn uit kunnen leven met het maken van deze mooi serie, landschapjes in Nederland? Het is inderdaad een prachtige lokatie om een bruidreportage te maken vooral bij mooi weer, de vreemde naaldboom is echt heel bijzonder daar heb ik nog wel een plaatsje voor ;-))) Wat staat dat ook mooi die rode bruggetjes bij al die bloemen en het groen. Een geslaagde dag, nog fijne zonnige dagen laiverd,Dikke kus.

  Like

 7. Je hebt een mooie serie gemaakt van de Japanese tuinen Edward. Het is daar één & al kleur. Ook leuk denk ik om de vakfotograaf aan het werk te zien, denk dat deze man geeen gamakkelijke klus heeft met het harde licht en schaduwen, vooral de witte bruidsjurk kan je belichting behoorlijk voor de gek houden.

  Like

 8. Ohhhh Edward, ben je mijn voetstappen ook tegen gekomen?Je hebt er een prachtige serie van gemaakt, mooier dan de mijne.Ik was er met Laura, ook heel leuk trouwens.Groeten, Liz@

  Like

 9. Zo mooi de Japanse tuinen ,ze stralen zoveel rust uit en ik vind die rode bruggetjes het einde ,jammer dat ik maar zo’n klein tuintje heb haha .Logisch dat dit een geliefde locatie is voor bruidsfoto’s .In ons Dierenpark is ook zo’n mooie Japanse tuin .Je hebt er weer prachtige foto’s van gemaakt .Nog een fijne ZondagLiefs Elisabeth

  Like

 10. Jeeeeeeetje!!! wat Mooiiiiiiiiii! de mooie rode, roze kleuren, en dat bruggetje is idd erg mooi. Kan me voorstellen dat bruidsparen hier graag komen voor een reportage. Prachtige foto’s Edward! En ja, die Boedhha….daar wordt je idd rustig van. Ook als je het op een foto ziet. Een hele verrassing deze foto’s.Jij ook fijne pinksterdagen! een big hugg from me to you xxxAnnelies

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.