Spinselmotrups en meer.

De Spinselmotrups is weer in grote getale aanwezig in bomen en struiken, waarvan sommige totaal zijn ingekapseld. De rupsjes spinnen een net om zich te beschermen tegen vogels.

1 

Deze rupsensoort lijkt een beetje op de eikenprocessierups, maar is onschadelijk voor mens, dier en boom. De spinselmotrups verdwijnt vanzelf binnen een paar weken en hoeft dus niet bestreden te worden zoals de schadelijke eikenprocessierups. Die laatste soort komt overigens voor van eind juni tot eind september in de toppen van voornamelijk zomereiken.

Nog meer Spinselmotrupsjes.
2

3 

Er zullen ongetwijfeld Dames zijn, die dit toch wel een beetje eng vinden, daarom hier nog wat andere foto’s om het goed te maken.

Wilde Akelei.
4

6

5

En nog wat andere mooie bloemetjes.
7

8

10

11

12

Op mijn balkon heb ik een nestkastje hangen, en daar vliegt een echtpaar Pimpelmees af en aan met lekkere hapjes voor hun kroost, ik ga er tenminste vanuit dat die er zijn, want anders zouden ze dat niet doen. Het is een leuk gezicht om naar te kijken, als Pa of Ma met zo’n overheerlijk rupsje komt aanvliegen, gaan ze niet meteen het nestkastje binnen, maar gaan eerst ergens zitten, zodat iedereen de vangst kan bewonderen. Als het applaus begint af te nemen, schieten ze het nestkastje in.

Pimpelmeesje

16 thoughts on “Spinselmotrups en meer.

 1. ´k was een poosje niet meer op je space geweest. (een beetje space moe).De laatste paar foto´s vind ik (denk ik nu) nog het mooist….heel mooi gedaan.Dikke X, c.e

  Like

 2. Heeeee…. hadden een vraag op een foto op mijn space waarbij ik deze volgens mij dan ook ben tegengekomen, de spinselmot rups, hier in het park zag ik een hele rij struiken die er onder zaten, volgens mij is het dezelfde soort :-) Schitterende foto’s overigens!!!

  Like

 3. Een erg fraaie fotoserie !! Die rupsen zien er niet erg smakelijk uit, de bloemen zijn des te fraaier. Maar ik vind persoonlijk de onderste de mooiste !!

  Like

 4. Hoi Ed, ik vind het wel leuk de foto”s met de rupsen .je bent weer goed bezig,,de opnamens zijn erg mooihet stikt er van bij ons.op de tuin -al de bladeren van rozen enz..vreten ze stuk. ja kan wel spuiten maar dat is niet de weg.zal even wat brandneteld 3 dagen laten rotten in bakje..en dan bespuiten .het helpt ..maar weinig kans nog,om dat te doen ,, te moeilijk medisch- joh leuk ik heb ze ook op de tuin 4 nestjes met ,koolmeesjes,verder fijne avond toe gewenst.gr marry en cees,,

  Like

 5. Toen ik die rupsen zag scrolde ik idd heel snel door, en je had het goed geraden dat wij vrouwen daar niet zo dol op zijn. Op die kriebelige beestjes. iiiieeek, het kriebeld al in mijn nek….De bloemen zijn prachtig. Helemaal de een na laatste bloem, de paarse met blauw, prachtig! Maar toch stiekum eindigen met een rupsje he? maar gelukkig in het bekkie van een mooi vogeltje.

  Like

 6. Flitstechniek is in de fotografie een aparte discipline Henk, en vergt toch wel de nodige oefening om het gewenste resulaat te krijgen. Zo heb je ook flitsen met het tweede gordijn,en de rear en slow stand. In de slow stand wordt de de belichting van de achtergrond meegenomen alvorens de flits afgaat, en dat spreekt mij wel aan, maar dan is het gebruik van een stafief wel aan te bevelen. Eigenlijk blijven we constant leren, en van je fouten leer je het meest.

  Like

 7. Ik snap het probleem maar al te goed Edward. Je bent in het bezit van een prima macro ringflitser en heeft grote voordelen bij een normale opzetflitser. Maar ook met een ringlight krijg je al snel dat contrasten verharden en dat gaat ten koste van een zachte belichting maar je hebt nu wel de mogelijkheid om ook bij moeilijke lichtomstandigheden te fotograferen. Ik heb wel geexperimenteerd met macro waarbij je je onderwerp met tegenlicht fotografeert en met gedoseerd inflitsen krijg je dan prachtige resultaten. Misschien iets om eens uit te proberen

  Like

 8. Dat klopt Henk, bij sommige opnamen heb ik moeten flitsen, omdat er erg weing licht was. Een statief gebruiken tussen de struiken en laag bij de grond was ook geen optie.

  Like

 9. ook hier weer een hoop bosjes die wit van de rupswebben zitten jakkes ik krijg er de kriebels van maar de bloempies trekken me wel hoor hahahhah staan weer mooie exemplaren bij wauwwie gr en knuf pee

  Like

 10. Ben heel blij met die mooie bloemenfoto’s Edward, na die enge rupsen! tjee wat een berg ingekapselde rupsen!Helemaal apart die pimpelmees met dat wormpje. In mijn tuin zijn de koolmeesjes ook druk aan het voeren. Ik probeer ze ook steeds met een dikke worm in de bek op de foto te zetten, nog steeds niet gelukt zoals jouw foto hier. Hartstikke dichtbij en duidelijk.’t lijkt al wel de fotowedstrijd van de maand!groetjes, Nicky

  Like

 11. Nu snap ik dat ik zoveel volgevreten meesjes tegenkom. Kunnen nog maar nauwelijks vliegen met hun volgevreten buikjes en zijn een makkelijke prooi voor de kat. Ikzelf vindt rupsen niet eng hoor, ze staan gewoon hartstikke mooi op de plaat. Ook mooie compositie’s van de bloemen, heb je flitslicht gebruikt ?

  Like

 12. Alle foto’s zijn weer mooi die spinselmotrupsen maken er wel werk van, sommige bomen zijn helemaal ingesponnen, afijn als ze niet schadelijk zijn moet het maar. De bloemenfoto’s zijn ook allemaal mooi en ergens heb ik het idee dat we elkaar aan het nadoen zijn ;-))) De foto van het pimpelmeesje vind ik geweldig, wat een ontzettend lief gezicht een rupsje voor de kinderen, het zijn zeer goede ouders. Een fijn weekend lieverd,dikke kus.

  Like

 13. ooh, je hebt die rupsen er heel wat beter opstaan dan ik….ik dacht trouwens dat het stippelmotten waren, maar ik kan het uiteraard fout hebben. Nou ik vind het niet eng hoor, maar dat goedmakertje neem ik evengoed mee want het zijn prachtige foto’s. En dat meesje is helemaal prachtig.Prettig weekend Edward, liefsSandra

  Like

 14. Idee: het hele bos volhangen met nestkastjes, want die meesjes vreten me toch een rupsen per dag hè.Práchtige foto’s Edward.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.