Rolls Royce

Toen wij 14 geleden door Den Haag reden op weg naar de "Japanse tuin", zagen we opeens een grote vrachtwagen waaruit een paar Oldtimers kwamen rollen, en dat was een buitenkansje om die te kunnen fotograferen. Eén stond al buiten, en dat bleek een Rolls Royce uit 1910 te zijn.

40/50-HP SILVER GHOST CROALL & CROALL SHOOTING BRAKE
1

Deze auto was aangekocht door Auto museum Louwman in Wassenaar, voor het luttele bedrag van 3,5 miljoen euro.
3

Deze indrukwekkende Silver Ghost is waarschijnlijk, op drie na, het oudste exemplaar met het oorspronkelijke koetswerk. De auto is gebouwd in opdracht van een rijke landeigenaar in Schotland, John Charles Montagu-Douglas-Scott. Hij bezat een aantal landgoederen in zowel Schotland als Engeland en was een bekend jager. Een meer toepasselijke auto is dus nauwelijks te bedenken. De Rolls-Royce is voorzien van dubbele geweerkasten boven de achterspatborden en een groot rek op het dak om het wild te vervoeren. Het gedeeltelijk glazen dak kan worden verwijderd om de auto te kunnen gebruiken voor de drijvers. Mascottes waren destijds optioneel. De Hertog koos als passend symbool een hertenkop.
2 

De wereldberoemde ‘Spirit of Ecstasy’ mascotte werd pas in 1911 geïntroduceerd. De houten carrosserie is gemaakt door de Schotse hofleverancier van motoren en koetswerken, Croall & Croall in Kelso, gespecialiseerd in de opbouw van de duurste merken.De zescilinder Rolls-Royce 40/50 pk is geïntroduceerd op de Londense autotentoonstelling in 1906. Het twaalfde exemplaar in de serie, voorzien van verzilverde accessoires en een fraaie in aluminiumkleur gelakte ‘Roi des Belges’-carrosserie, werd bekend als de ‘Silver Ghost’. Deze ‘Silver Ghost’ nam in het voorjaar van 1907 deel aan “de langste officieel erkende betrouwbaarheidsrit”, georganiseerd door de ‘Royal Automobile Club’, over een afstand van 24.000 kilometer.
5 

De auto presteerde buitengewoon goed en maakte de bewering dat Rolls-Royce “de beste auto ter wereld” bouwde, volledig waar. Ter ere van deze prestatie werden alle exemplaren van het type 40/50 pk aangeduid als ‘Silver Ghost’.
4

De tweede auto die naar buiten kwam, was de:

Rolls-Royce Phantom 1 Barker Torpedo Tourer 1926. Door zijn koetswerk van gepolijst aluminium, ook bekend als "The Silver Phantom of Hyderabad".
6

9

7

8

10

Informatiebron: Automuseum Louwman, foto’s: Edward McDunn.

14 thoughts on “Rolls Royce

 1. Wat mooi…en ze glimmen ook zo mooi. Dit zou ook mooi zijn voor bruidspaartjes, met zo’n auto op de foto. Net zoals in de Japanse tuin.

  Like

 2. Nou, als dat geen auto`s waren. Echte juweeltjes. Deze oude auto`s zijn prachtig om te zien, de afwerking is toppie. Lijkt me geweldig om daar wat toertjes mee te kunnen maken.Natuurlijk heb jij je dag weer gehad Edward, die kon niet meer stuk natuurlijk.Mooie foto`s.

  Like

 3. Jéétje, hebben die drie van Top Gear ook niet us in die eerste iets gedaan???????????? Er staat mij iets van bij. Niettemin, prachtige foto’s. Nostalgie…………… Al was het voor mijn tijd ……………….. grijns……………

  Like

 4. echt handwerk c.q. vakwerk gaat wel langer mee,ik heb een probleem het houd is tegenwoordig wel erg nieuwals je het in de grond zet gaat het weer groeien,en goed gedroogt hout is erg duur voor hier.het trekt krom,scheurt enz,vroeger lag een boom jaren in een sloot tegenwoordig moet alles snel en sneller

  Like

 5. dit zijn OLDTIMERS mooie fotos met een goed verhaal over de geschiedenis van deze auto.tegenwoordig niet meer te betalen dit handwerk,maar wel erg mooi en degelijk gemaakt,de autos van tegenwoordig halen geen 100 jaar (misschien 10)

  Like

 6. Prachtige foto’s van werkelijk geweldige oldtimers broer, natuurlijk is de bovenste auto gemaakt in opdracht van een Schot, jammer dat wij van de arme tak der McDunn’s zijn, want deze auto werd natuurlijk wel geveild en van de opbrengst leefden we nog lang en best wel gelukkig. In Engeland rijden overigens nog veel echte oldtimers rond en ik vind die met al dat houtwerk het mooist, in die tijd leven en dan rijk zijn was toch wel kicken, ook erg leuk om de geschiedenis te lezen wat zijn die auto’s sterk! Het is al net als met oude kastelen, landhuizen en cottage’s tegenwoordig bouwen ze niet meer maar smijten wat betonblokken op een bult. Een erg leuk log met prachtige foto’s.Dikke kus! ♥

  Like

 7. Hier heb je het dan ook echt over OLDTIMERS. Je zou dit maar in je schuur hebben staan Edward.Zou een geweldige ervaring zijn om hier eens een eindje in te rijen. Fraaie foto’s

  Like

 8. @Rita: Dat lijkt mij gezellig hoor, maar dan moet jij natuurlijk wel zo’n hoedje op met een sjaal erom, en ik een leren motorkapje met van die flappen over mijn oren, en niet te vergeten, een motorbril. Wedden dat we een hoop bekijks hebben? Jeempie….het is de laatste wel erg stil op spaces hè?@Mazza: Die eerste auto is inderdaad 100 jaar oud, als die eens kon praten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.