Poppyday

De Engelse naam voor Klaproos is “Poppy”, deze bloem heeft jaarlijks op 11 november een speciale betekenis.

De dag die in Groot-Brittannië en de landen van het Gemenebest geldt als Armistice Day, de dag dat in 1918, op het elfde uur, van de elfde dag, van de elfde maand WW1 eindigde. Jaarlijks worden rond die datum de gevallenen herdacht en de veteranen geëerd Evenals 4 en 5 mei in Nederland zijn de herdenkingen inmiddels uitgebreid tot alle gevallenen in gewapende conflicten van de 20e en 21e eeuw.

Opvallend aan de Remembrance vieringen zijn de klaprozen, de poppies, die zo ongeveer iedereen in de weken voorafgaand aan 11 november draagt. Dit symbool is ontleend aan één van de meest bekende WW1 gedichten. In Flanders fields, geschreven door John MacCrae, een Canadese legerarts die het schreef na een chloorgasaanval in 1915  (bron: Librarylingo.web)

In Flanders fields the poppies blow
        Between the crosses, row on row,
        That mark our place; and in the sky
        The larks, still brave singing, fly
        Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
        We lived, felt dawn, saw sunset glow,
        Loved, and were loved, and now we lie
                   In Flanders Fields.

Take up our quarrel with the foe:
        To you from failings hand we throw

The torch; be yours to hold it high.
        If ye break faith with us who die
        We shall not sleep, though poppies grow
                   In Flanders fields.

        467 (9 of 10)kopie

  

13 thoughts on “Poppyday

 1. Djeez, het filmpje hakt er in bij me….. ik ben er vaak getuige van geweest ter plekke en toen hield ik het ook al niet droog! Mooi, respectvol filmpje.

  Like

 2. Als je op Poppy DAy in Engeland bent, zie je overal posters en borden met de woorden "Wear your poppy with pride"! Je ziet echt iedereen er mee lopen, hoor. Ik hou daar wel van, zo af en toe iets ter herinnering aan hen aan wie we veel dank verschuldigd zijn en wat een goed nationaal saamhorigheidsgevoel met zich meebrengt. Liefs, Ilona x

  Like

 3. Eigenlijk wel jammer dat in Engeland dit herdenkt met de klaproos, ik vind het zo’n mooie liefelijke wapperende bloem. En in november bloeit die bloem toch niet? maar ik kan het ook allemaal verkeerd zien hoor. De muziek van het filmpje is prachtig.Poppy klinkt wel weer heel liefelijk….

  Like

 4. Een compliment voor je prachtige weblog ,het filmpje is heel ontroerend en de foto mooooiiiii zeker met de korenbloem ernaast.Doet me aan vroeger denken toen ik nog vlak bij de korenvelden woondeFijne dag,liefs Elisabeth

  Like

 5. @Liza: Het is hier momenteel best uit te houden hoor, ga jij maar ekker buiten zitten, ik ga een flinke wandeling maken. Ja,ja,….eind deze week kom ik naar het noorden om samen met Ann vakantie te vieren. We hebben een druk prgramma, maar wel leuk allemaal. Ik wens je nog een fijne zondag.

  Like

 6. Jouw foto is prachtig Ed, voor je fimpje kom ik een andere keer terug, straks weer lekker buiten zitten!Hou jij het nog een beetje vol met deze warmte?En wat hoor ik, kom je "in het Noorden" vakantie vieren?Poeh hè!

  Like

 7. Kon het toch niet laten, een prachtig en ontroerend filmpje broertje, laten we Flanders Fields maar ook alle andere velden nooit vergeten door de klaproosjes te zien kunnen het ons herinneren als het weer eens druk, druk, druk is.

  Like

 8. Filmpje moet ik nog zien, maar ik ga straks naar Groningen, met Iris naar het Keltisch zomerfestival in Bad Nieuweschans, ik begin alvast maar met het programma ;-))) Heel veel liefs, dikke kus, zus.

  Like

 9. Een keer veteranen in Engeland gezien met allemaal hun poppy op hun revers, het waren natuurlijk wel nep poppy’s maar erg leuk om te zien. In Engeland doen ze gewoon veel meer aan dit soort gebeurtenissen * zucht* een prachtig gedicht is het een een prachtige foto, deze dag begint zo goed!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.