St. Patrick’s Day.

St. Patrick’s Day, is in Ierland dé nationale feestdag, en wordt elk jaar op 17 maart gehouden.
Wie was St. Patrick?

0

De heilige Patricius (385 – 17 maart 461) (de Engelsen noemen hem Patrick, en de Ieren, Pádraig) is de beroemdste missionaris van Ierland. Waarschijnlijk werd hij eind 4e eeuw geboren. Naar men aanneemt, heeft hij zijn werk gedaan in de eerste helft en het midden van de 5e eeuw.De precieze datum van het begin van zijn activiteiten is niet bekend, evenals zijn juiste geboorte datum niet.

Er zijn twee boeken van zijn hand verschenen, de Belijdenis en de Brief aan de soldaten van Coroticus. Daarin wordt duidelijk dat hij als jongen van 16 door Ierse heidenen als slaaf naar het eiland gebracht werd. Daar werd hij schaapherder en leerde Keltisch. Door een visioen kon hij vluchten en keerde hij naar zijn ouders terug, maar volgens een andere legende werd hij door heidense Ieren na 6 jaar naar Gallië gebracht.

St.Patrck 2

Hij ging de priesteropleiding volgen in Auxerre. Paus Celestinus I (422-432) gaf hem de opdracht het heidense Ierland te bekeren. Hij keerde naar het eiland terug om in de meest afgelegen plekken waar nog nooit een prediker gezien was het Christendom te brengen. Mogelijk werd hij door zijn vroegere leraar, de heilige bisschop Germanus, tot eerste bisschop van Ierland gewijd. Hij had het niet makkelijk, omdat de katholieke Britten hem minachten vanwege zijn lagere achtergrond en de Ieren hem wantrouwden omdat hij een vreemdeling was. Halverwege de 5e eeuw vestigde hij zijn bisschopszetel in Armagh. Hij zou honderden kerken hebben gesticht. Hij overleed in of na 461, mogelijk in Armagh of Saul (bij Downpatrick), waar hij is begraven is onbekend.

In later tijden (7e eeuw) werd vooral in het bisdom Armagh dat het primaat van Ierland opeiste, zorgvuldig een cultus rond zijn persoon opgebouwd. Vandaag geldt hij als dé Ierse heilige bij uitstek.

De populaire legende over hem verteld over hoe hij de slangen uit Ierland verdreef (vandaar dat er geen slangen zijn op het eiland), en hoe hij de shamrock, een op klaver gelijkend gewas met drie bladeren aan één steel, gebruikte als voorbeeld voor de goddelijke Drie-eenheid van het Katholieke geloof. Hij wordt ook voornamelijk afgebeeld met shamrock in zijn hand, en het plantje is ook een embleem voor Ierland (alhoewel de harp het officiële symbool is).
slang

St. Patrick is de patroon van kuipers, mijnwerkers, smeden en het vee en beschermt hij tegen ongedierte, veeziekte en het kwaad.

De Parade.

De St Patrick’s Day Parade in Dublin, is een unieke gebeurtenis die bewoners en bezoekers verenigt in een carnavaleske sfeer met muziek, dansen en feesten.
2

De 1,5 mijl St Patrick’s Day Parade route slingert zich een weg van Parnell Square op het noorden van de stad aan de kant, een daling van O’Connell Street (de stad de belangrijkste verkeersader), langs de Spire of Dublin, over de rivier de Liffey en tot Trinity College, voordat vaststelling van historische Dame Street tot finish op St Patrick’s Cathedral. Een menigte van meer dan een half miljoen mensen trekt door de  straten. Er zijn duizenden dansers te zien, marching bands, muzikanten en andere artiesten, alsook praalwagens van elke kleur. Het St. Patrick’s Day Festival programma zit vol met vele andere evenementen, waaronder straattheater, traditionele en eigentijdse Ierse muziek, dans, comedy, film, en een schattenjacht. (bron: beleven.org)
1

3

5

15 thoughts on “St. Patrick’s Day.

 1. Da’s op de vroege zondagochtend prima leesvoer, Eduardo! Er doen meerdere verhalen over Pádraig de ronde en we zullen ze allemaal maar met een korrel zout nemen want als je alles moet geloven was de man zo’n heilige boon tijdens zijn leven dat een latere heiligverklaring door de r.k. kerk er zelfs afbreuk aan deed. Ik heb St. Patrick’s Day wel eens meegemaakt in Ierland en dat was heel leuk om te zien en te horen. De bagpipes geven er een bijzondere sfeer aan en die spreekt mij enorm aan.
  Ann laat een kritische noot horen over de kerstening van de Kelten, die als barbaren werden beschouwd door de christenen…… wat waren christenen voordat Jezus werd geboren, vraag je je dan af, nietwaar ? De Kelten hebben een enorme legacy nagelaten en waren geestelijk veel verder dan de meeste pummels van toen. Fysiek stonden ze trouwens ook hun mannetje! Ann heeft gelijk, het brengen van een geloof naar plaatsen waar een ander ‘geloof’ wordt beleden, gaat altijd ten koste van iets wat niets te maken heeft met liefdadigheid maar met repressie en bloedvergieten want het motto luidt bijna altijd: niet goedschiks dan maar kwaadschiks maar knielen zul je!!! Ik vind de slang echt heel eng om te zien, ik ben pagus voor die krengen en deze heeft wel een erg grote bek, daarin kun je een lorry van Guinness keren. Maar jij steelt je show hoor, met je Paddy hat en a green draught binnen handbereik: slaínte!!!

  Like

  • Het “bekeren”van anders denkenden, is door de eeuwen heen vaak met geweld gedaan Ilona, en nog steeds woeden daar oorlogen om. Dat groene bier lijkt mij toch niet echt lekker hoor, maar na de eerste tien zie je dat niet meer.

   Like

 2. Da’s waar ook, dat zit er ook weer aan te komen. Nou Edward, ik vind dat jij er prachtig uitziet op die laatste plaat. Alleen vinnik je zo streng kijken.
  Volgens mij zou jij trouwens ook heel goed een leprechaun kunnen zijn. 🙂
  xxBea

  Like

 3. De enige sint waar ik goede herinneringen aan heb is sint Nikolaas 🙂 Ook de heilige Patricius lijkt me een raszuivere schooier, maar dat krijg je ook hé…..zodra ze heilig worden verklaard denken ze meteen dat ze zich alles kunnen permiteren.

  Euhhhh wat drink jij eigenlijk Edward ?….groen biertje ?

  Like

 4. Een erg leuk een interessant blog Edward, ik heb het met genoegen gelezen al kende ik de verhalen rond Sint Patrick uiteraard wel, hij mag dan een aanbeden heilige zijn het heeft toch wel aanzienlijk veel Kelten het leven gekost de kerstening van hen is niet zomaar even gebeurd. Geweldig leuke en mooi platen heb je erbij geplaatst, die van de slang zal wel een foto van jezelf zijn en die onderste is natuurlijk de mooiste, die hoed staat je geweldig!!!
  Dikke kus, zus Ann.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.