Albumine in de fotografie.

De Albuminedruk (1850-1895) is in 1848 uitgevonden door Niéce de Saint Victor, en was in de tweede helft van de negentiende eeuw hét fotopapier.
Albumine is een bestanddeel van eiwit van een kippenei, een vel papier werd voorzien van een laagje albumine, dat vooraf werd vermengd met zout.
Vervolgens werd het papier lichtgevoelig gemaakt, door het aanbrengen een oplossing zilvernitraat.
Hierdoor werd het ook onoplosbaar in water, dat was nodig voor de verdere bewerking in diverse baden zoals fixeer, goudtoon en het spoelen.

De foto’s zullen er hebben uitgezien als hieronder.

1

2

3

4

5

6

7

8

19 thoughts on “Albumine in de fotografie.

 1. De foto’s zien er echt “oud” uit, Edward. Heel mooi. Ze doen me denken aan mijn eigen foto’s van vroeger. Ik fotografeer al sinds m’n 6e. Mijn eerste toestel was een Kenilworth Box. Het mooiste vond ik het om mijn foto’s “chamois” (een beetje gelig) af te laten drukken. Toen de kleurenfotografie normaal werd heb ik nog jarenlang geprobeerd om mijn foto’s zo af te laten drukken. Ik ben daar zelfs voor naar de professionele laboratoria van Capi Lux geweest. Tot het moment kwam dat niemand meer snapte hoe dat er uit moest zien. Zo ongeveer als jij ze nu hebt. Groetjes, Joke

  Like

 2. WoW ,Edward,je had me bijna gefopt.Ik dacht echt dat het oude foto’s waren die je van het internet geleend had.
  Maar je hebt ze zelf bewerkt,chapeau!!!.
  Fijn weekend en groetjes,Corry.

  Like

 3. Bijzonder zoals ze dingen uit kunnen vinden. Erg leuk om op deze manier de foto’s te zien. De eerste foto vind ik het mooiste met die huisjes. De foto met dat wiel, is toch van een molen die meel maalt? tenminste dat heb ik laatst in het echt gezien.

  Like

 4. Mooie nostalgische plaatjes ! Dit soort foto’s geeft een lekkere nostalgische sfeer, je waant je weer een heel stuk terug in de tijd ! Ook een heel leerzaam verhaal hoe ze dat fotopapier hebben gemaakt !

  Like

 5. Hoi Edward,

  wat een mooie reeks foto’s en wat leuk dat je die info erbij hebt gezet. Zo leer ik nog steeds beetje bij beetje bij.

  Groetjes, Helma

  Like

 6. Hallo Edward,

  Deze foto’s is heel apart gemaakt met deze kleuren. Heel mooi om te zien.
  Dat hebt heel mooi gedaan met bewerking. Gemalen molen is interassant om te zien daar.
  De man werken heel hard.

  Fijne avond gewenst.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  Like

 7. Prachtige mooie prenten heb je er weer van gemaakt Edward. Mooi en heel nostalgies. Dit blijft mooi om te zien. Alleen foto’s van personen die je kent zie ik liever in kleur. Ook even de foto’s die je tegenwoordig op je paspoort en rijbewijs krijgt, zien er niet meer uit. Je mag al niet meer lachen, (in kleur) dus het lijkt dan al nergens meer op, en krijg je deze van de gemeente terug, op je pas en rijbewijs, dan grijstinten, en ziet het er helemaal niet meer uit.. Ze hebben het wel verzonnen zo. BAH. Zo nog even bij Ann gaan kijken, want die schijnt niet op de foto (bij mij) te hebben geklikt, dus geen folmpje gezien. Zal wel het weekend worden dat ik het aanvult met de huiste gegevens, ook dat er mensen bij zitten die aardig dicht bij de juiste waarhuid zitten. Groetjes.

  Like

 8. Ja wat heeft die techniek een vlucht genomen. Mooi om te lezen hoe het vroeger ging. En mooie oude prenten in jou prenten kabinet. Fijne dag. Groetjes Anna

  Like

 9. Whaauw,hier gaat mijn hartje sneller van kloppen,nostalgie ,heerlijk,prachtig
  toen werd er nog werk van gemaakt,bedoel dus vooral het houdwerk en de bouwstijl.
  ook je bewerking op deze foto’s vind ik prachtig.

  Like

 10. Prachtige foto’s heb je hier van gemaakt broertje, ook leuk dat je even uitlegt hoe dat vroeger ging met het fotopapier, weer wat geleerd. Wat waren we verrukt dat we kleurenfoto’s konden maken, en nu is dit toch ook wel heel erg mooi, zoals hierboven al staat het is echt nostalgisch op deze manier en dat experimenteren lijkt me ook echt leuk als het resultaat zo is als bij jou!
  Een heel dikke kus, Ann.

  Like

 11. Ik vindt het dan ook erg mooi dat je deze bewerking hebt toegepast op deze hystorisch ogende foto’s Edward. Het geeft een echt beeld van foto’s uit lang vervlogen tijden. Prachtig fotowerk ……. Kompliment

  Like

Reacties zijn gesloten.