Klederdracht.

Afgelopen weekend, vierde “Landleven” haar 20 jarig bestaan in het Openlucht museum Arnhem.
Het was een geweldige happening, en het weer werkte prima mee.
Er was van alles te beleven en zien, waaronder klederdrachten, en dat vind ik altijd prachtig.

Wat te denken van bijvoorbeeld, deze Brabantse Poffer.
Hoe groter de Poffer, des te rijker de Boerin.

Brabantse Poffer

Helemaal uit Huizen in Noor-Holland, was er een Dame gekomen, die 3 kleine gehaakte poppetjes
in de klederdracht van Huizen uit haar tas haalde, en ze als voorgrond gebruikte voor het maken van een foto.
Dat vond ik een briljant en leuk idee, ik mocht er ook een opname van maken.

Huizen Noord-Holland

Uit Wieringer in Noord-Holland, traden de “Wieringer Dangsers” op, in hun prachtige klederdrachten.

Wieringer Dangers

De zilveren beugeltassen van de Dames zijn werkelijk schitterend.

Wieringer beugeltas (1)

Wieringer beugeltas (2)

De hoofdkappen zijn nier minder mooi, een lust voor het oog!

Wieringer klederdracht (1)

 

Wieringer klederdracht (2)

44 thoughts on “Klederdracht.

 1. Hallo Edward,

  Afgelopen carnaval ontving ik een foto van een banier van een café waar ik op stond met de Brabantse poffer. Na wat googelen kwam ik op jouw website uit. Leuk, ik wist niet dat ik zo te vinden was!

  Zelf heb ik geen probleem met de banier, maar ik vraag me af of ze jouw foto wel rechtmatig hebben gebruikt. Ik kan je de foto van de banier sturen als je wilt met naam van het café en de makers.

  Mvg Denise

  Like

 2. Wat leuk,ik zag ineens mijn gehaakte ‘Jannennetjes ‘,voorbijkomen,ik weet nog dat je vroeg of het goed was dat je een foto maakte,mooi geworden,hartelijke groet Janny Joosse

  Like

 3. Schitterend joh! En ja welke fotograaf droomt er niet van om af en toe even terug te kunnen om in die tijd plaatjes te schieten met de camera’s van tegenwoordig

  Like

 4. Klederdrachten vind ik altijd boeiend. Getuigen van een rijk verleden en soms zit er meer achter dan mooi gekleed zijn of met je rijkdom pronken. In sommige streken van Griekenland werden de wijde lange rokken gebruikt om tijdens de Turkse bezetting wapens door te geven bij het dansen.

  Like

 5. Prachtige foto’s Edward,
  de klederdracht van weleer was ook echt ‘spraakmakend’.
  Mijn oma komt uit Brabant en mijn opa van het eiland Tholen dus ja…. hihi..
  Lieve groetjes, Helma

  PS ik stuur je even een mailtje want krijg iedere keer een vervelende popup als ik bij je wil reageren.

  Like

 6. ja prachtig om dit te zien, en zo jammer dat alleen mensen op leeftijd zich ge roepen voelen om dit in ere te houden.

  Like

 7. Op Landleven had ik vroeger een abonnement! Het zal een heel leuke happening.zijn geweest.
  Die drie gehaakte poppetje zijn origineel! En om daar speciaal voor naar Arnhem te komen. Die beugeltasjes…ik wist niet wat ik zag. Ik vind klederdracht mooi om te zien maar ben blij dat ik het nooit heb hoeven dragen. Weer een schitterende reportage, Edward!

  Like

 8. Wat een mooie serie foto’s ,dit had ik graag willen zien mijn dochter woont in Arnhem maar ik was zelf op vakantie , misschien waren we elkaar dan nog wel tegen gekomen. Die tasjes heb ik zelf ook al eens gebreid maar dan voor de poppen

  Like

 9. Herrlich, wie kunstvoll die alten Trachten sind! Bei der heutigen Kleidung sieht das ganz anders aus!!! Oftmals billig und als Wegwerfprodukt hergestellt!
  Keine gute Zeit für unseren Planeten!
  GLG Heidi

  Like

 10. Zo mooi Edward. De tweede foto heeft mijn voorkeur met die schattige gehaakte poppetjes .Ja en die beugeltasjes natuurlijk prachtig.

  Groetje, Ria

  Like

 11. Prachtig die klederdrachten. Je laatste portret vind ik super. De gehaakte poppetjes staan er swingend op met die omgekrulde schorten. De tassen met zilveren beugel zijn gebreid met kralen die de afbeelding vormen, een heel werk. De mutsen zijn werkelijk schitterend. Zelf heb ik ook een set ‘Neepjesmutsen’ zoals ze hier in deze streek worden genoemd. Die heb ik geërfd van mijn oudtantes, hun moeder, mijn overgrootmoeder, heeft ze gedragen. Een paar heb ik laten reinigen en herstellen maar er zijn nog maar heel weinig mensen die dit kunnen en het kost kapitalen om dat te laten doen en die bezit ik helaas niet.
  Heerlijke foto’s Edward!

  Like

 12. Wat leuk dat je naar Openlucht museum Arnhem bent gegaan. Het was daar feestelijk 20 jarige bestaan. Wat hebben mooie klederdrachten aan. Drie poppetjes aan de water op schip hebben prachtig gemaakt. Lekker vrolijk dansen bij. Zilveren tassen is zeker heel mooi Edward. Het is kunst om te maken. Je hebt mooie foto’s gemaakt.
  Fijne dag verder.

  Like

 13. Het is toch geweldig hoeveel aandacht ze vroeger aan de kleding gaven….tegenwoordig lopen ze een winkel binnen en klaar…of via de webstore.
  De dame op foto een moet wel heel rijk zijn geweest hè…wat een Poffer zeg!!!

  Like

 14. Een geweldig mooie serie foto’s broer, zowel de portretten als de andere foto’s. De beugeltassen zijn bijzonder mooi, maar ook de kleding is zo mooi. De foto met de poppetjes is echt heel erg leuk, wat een vondst en aardig dat jij er ook een foto mee mocht maken. De laatste twee foto’s zijn helemaal top! Een heel dikke kus van je zus Ann.

  Like

 15. Fantastische foto’s en wat leuk om dit allemaal nog eens terug te kunnen zien. Wat een leuk idee met die poppetjes 😀. De beugeltasjes zijn meer dan de moeite waard.

  Like

 16. Wieringen de geboorteplaats van mijn man heel leuk maar ik mis de Zeeuwse klederdracht Edward met de mooie gouden stikken waar zijn oma in liep. en de klederdracht van walcheren ook heel mooi.! maar ik ga natuurlijk niet een gegeven paard enz…enz… want jouw foto’s zijn weer fenomenaal mooi ! dankjewel !!

  Like

 17. Prachtig werk, ik hou van die nostalgie. Ik heb dit in mijn jeugd nog kunnen meemaken bij mijn buren (De Zeeuwen) maar toen was dit nog zo normaal dat er weinig belangstelling voor was. PRACHTIG in beeld gebracht Edward.

  Like

Reacties zijn gesloten.