Bunkers in het Staelduinse bos.

Tussen Hoek van Holland en Maasdijk ( Zuid-Holland) ligt het Staelduinse bos,
onderdeel van de kapittelduinen.

In dit bos ligt een door de Duitsers tijdens WOII gebouwd  bunkercomplex, dat deel was van de Festung Hoek van Holland,
en onderdeel van de Atlantikwall.

Bunkers Staelduinsebos (7)

De bunkers zijn niet vrij toegankelijk, en dienen als onderkomen voor vleermuizen.

Bunkers Staelduinsebos (1)

Toch is het mogelijk om wat foto’s van andere bunkers te maken, maar je moet wel erg oppassen waar je loopt.

Bunkers Staelduinsebos (3)                   Bunkers Staelduinsebos (4)

Alles is verroest, overwoekerd, en glibberig.

Bunkers Staelduinsebos (6)                   Bunkers Staelduinsebos (2)

Maar fotografisch gezien, zijn er aardige plaatjes te schieten.

Bunkers Staelduinsebos (5)

43 thoughts on “Bunkers in het Staelduinse bos.

 1. Hier hou ik erg van Ed, en dan bedoel ik van de bunkers.
  Hier in de Wieringermeer was er ooit ook zo’n heel complex doch deze in 1985/86 allemaal weggehaald.
  Het boeit me in zoverre omdat ik “voel” wat zich daar afgespeeld heeft en het waren ook verdedigingswerken.
  Gaaf dat je hier van die mooie foto’s kon maken.
  Liefs, Helma

  Like

 2. Nooit van gehoord dus ook nooit eerder gezien…. zulke dingen spreken evengoed wel altijd enorm tot de verbeelding he, dan wens je wel eens dat de bomen konden praten om hun verhalen te laten horen.

  Like

 3. Daar waren de Duisters wel goed in, in het bouwen van bunkers! Daarmee hadden ze ‘onbewust’ toekomstgericht dan tenminste nog een goede daad gedaan, waarbij vleermuizen nu gebruikt kunnen van maken en onderkomen vinden om te overwinteren…! En voor fotografen een interessant onderwerp om te fotograferen… 🙂
  Lieve groetjes, Heidi

  Like

 4. Wow, wat een toffe plek! Als er een rondleiding zou zijn, zou ik me direct opgeven. Ik zit hier te genieten van je foto’s, Edje. Echt. Ik kom/kwam zoveel bunkers tegen maar nog geen enkele keer kan/kon ik erin. Ook vanwege de vleermuizen; ik respecteer hun rust. Maar het geeft me wel het gevoel dat ik iets mis in mijn leven (-:
  Lieve groet

  Like

 5. Prachtige plaatjes. Hoorde toevallig vanmorgen op de radio dat het gisteren open bunkerdag was en dat de toestroom in Hoek van Holland groter was dan verwacht. Lijkt me interessant om daar eens te lopen zeg!

  Like

 6. Laat de vleermuizen er maar van genieten Edward. Jammer dat ze er zijn in zo’n prachtig bos.
  Groetje, Ria

  Like

 7. Mooi kiekjes alweer Edward! Ook hier in Breskens en Groede kan je nog een paar bunkers horende tot de Antlantikwall bewonderen én fotograferen.

  Like

 8. mooie serie fijn dat dit gedeelte beschermd wordt ,als je zegt dat men nog andere bunkers wel kan exploreren kan dit alleen maar toe gejuicht worden.

  Like

 9. Fraaie foto’s! Rond Dordt staat ook een regiment bunkers, niet toegankelijk volgens mij. Wel zijn bunkers vlakbij de Moerdijkbrug af en toe te bezichtigen. Als ik zo naar jouw serie kijk, moet ik dat toch een keer doen.

  Like

 10. Een prachtige serie foto’s van deze oude bunkers broertje en mooie informatie over het wel en wee van de vleermuizen, laat ze maar lekker met rust al had het wel erg leuk geweest om ze te zien. Eigenlijk zouden ze de bunkers die wel toegankelijk zijn moeten opknappen van binnen, het zijn toch bijzondere bunkers met een echt verleden. Een heel dikke kus van je zus Ann.

  Like

 11. Die derde van onderen roept herrinneringen op…aan een appel/aardappelkelder hier in de buurt 😉
  Leuke serie en fijn weekend

  Like

 12. Ik kan me zo voorstellen dat als je claustrofobisch bent, je moeite had met de bunker in te gaan. Maar als bommen om je oren vliegen en de Moffen achter je aan rennen, denk je misschien niet eens meer aan je fobie; het zit tenslotte slechts tussen de oren. Het Staelduinse bos komt me als naam wel bekend voor maar ben er nooit geweest terwijl ik toch best vaak in HvH ben geweest. Mooie reportage Eduardo!

  Like

 13. Prachtige foto’s met mooie informatie Edward ! je hebt er wel wat voor over gehad maar het is de moeite meer dan waard geweest zeker voor ons allemaal. Mocht je naar aanleiding van deze publicatie in de problemen komen laat het me weten en ik bak onmiddellijk een cake met een vijl erin voor je hahaha

  Like

 14. Wat een interessante historische plek.De natuur neemt alles stilletjes aan in maar die dingen weerstaan blijkbaar de tijd.Prachtige locatie om foto’s te schieten.

  Like

 15. Pracht plaats….had het OM cellen tekort..??…zeker deze vergeten…fijn weekend Edward.

  Like

Reacties zijn gesloten.