Anatomische les

Het bijwonen van een anatomische les begin 17e eeuw, was geen onverdeeld genoegen.
In opdracht van Delftse dokters en chirurgijns, is daar in 1617 in het atelier van
Michel Janz. Van Mierevelt door zijn zoon Pieter, een schilderij van gemaakt.

Er brand een naar muskus ruikende kaars, en geurballetjes, zijn voorhanden.
Bij het openen van de buikholte, komt namelijk een vreselijke stank vrij.
Er ligt ook een bolletje garen en naald klaar, om na de les de boel weer dicht te naaien.

Anatomische les

 

35 gedachten over “Anatomische les

  1. Je moet het ergens leren 😷🤒🤕🤢
    Ik herinner mij nog de lucht die mijn huisgenootje meesleepte na een les anatomie aan de univ. Ik weet nog wel dat niet per definitie een lichaam uit één stuk betrof 😬😬🙃😉😉

    Like

  2. Zo’n schilderij is altijd moeilijk om te fotograferen, door al dat kunstlicht dat de vernis lagen doet oplichten. Maar al bij al heb jij deze reflecties tot een minimum kunnen herleiden. Het is dus ook zeker genieten van je technische fotografie ervaring. Je bent een prima vakman Edward !

    Like

  3. Niet een smakelijke aanblik, dat iemand op het idee kwam om dit te schilderen. Maar goed dat er wel mensen zijn die zo’n beroep willen leren, zou niks voor mij zijn. Het is wel bijzonder mooi geschilderd.

    Like

  4. heel knap gefotografeerd meestal heb je grote schitteringen als gevolg van het uitlichten van het schilderij

    Like

  5. Knap gefotografeerd.Men moest het ergens leren en dat heeft aarde aan de dijk gebrachtt.Men kan tegenwoordig heel vaak toch geholpen worden.

    Like

  6. Mooie foto van dit schilderij. Het mag er dan niet zo fris aan toegegaan zijn, maar als de chirurgijns in de Middeleeuwen niet hadden kunnen oefenen op ter dood veroordeelde gevangenen, waren we nu niet zo ver.Tegenwoordig kunnen de chirurgen zó veel. Daar sta je versteld van.

    Like

  7. Knijpers voor op hun neus waren er toen natuurlijk nog niet (-:
    Hij zou toch verdorrie een selfie kunnen zijn! Mooie foto van een mooi schilderij!
    Lieve groet ♥

    Like

  8. Buiten dat het een goede foto is, is het natuurlijk ook een knap en controversieel schilderij. Ook Rembrandt heeft zich ooit op dit onderwerp uitgeleefd.

    Like

  9. Knappe foto van hoe het er toen aan toeging! De geur kan ik me levendig voorstellen. Vroeger woonde ik een aantal keren de ‘dissectie van het konijn’ mee..

    Like

  10. Mooi schilderij, maar de les was niet aan hun besteed. Er wordt niet naar het lijdend voorwerp omgekeken. Valt nog mee dat er geen glimlach op de gezichten te zien was t.b.v. het poseren😅😅😅

    Like

  11. Pot met blommen Edward mijn misselijkheid is net wat over van de griep……een mooi schilderijj en stuk geschiedenis maar morgen maar weer een bloemetje hoor. Haha

    Like

  12. Ja..ja…het moeten toch mannen met baarden zijn……Toch een stukje geschiedenis Edward….Zou hij indertijd Donor zijn geweest????

    Like

  13. een wat vreemde compositie in dit schilderij Edward..

    iedereen moet er duidelijk op staan..

    net een selfie

    prettige dag

    Like

Reacties zijn gesloten.