Snoepwinkeltje

Het zal zo ongeveer 1950 zijn geweest, dat wij op zondag, een héél dubbeltje zakgeld kregen.
Dat mochten we natuurlijk niet helemaal uitgeven, daar moest ook van worden gespaard!
Maar maandags gingen we dan toch naar het snoepwinkeltje van “Ootje de Boer”, op de Heul in Alkmaar,
meer dan een cent namen we niet mee.

En dan stond je met de neus tegen de etalageruit, en je kon maar niet kiezen tussen al die heerlijkheden.
Toverballen, koningsbrood, stroopsoldaatjes, zoethout, velletjes ouwel, duim drop, of spekkies.

Weet je dat ook nog?

Snoepwinkel (1)

De geur die mij tegemoet kwam, wanneer ik het winkeltje binnenging, ben ik nooit vergeten.

Snoepwinkel (2)

38 thoughts on “Snoepwinkeltje

 1. Uit de tijd van toen, alsof te tijd daar is blijven stilstaan… Wat leuk dat zoiets nog bestaat. 🙂 In mijn kinderjaren gingen we ook geregeld naar de snoepwinkel. Toen was er al wat meer zakgeld maar de prijzen waren ook niet meer dezelfde als toen der tijd 🙂 Sommige dingen uit het verleden mis je toch.
  Liefs, Heidi X

  Like

 2. Jaaaa, ik spaarde niet. Kreeg 5 cent voor een drop of zo. Zo mooi als jouw foto’s was ons winkeltje niet. Een ‘gewone’ kleine kruidenier. Een tiende in grootte van de huidige supermarkten.

  Like

 3. Dat is een zalig snoepwinkeltje… In mijn jeugd was er ook zo eentje. Alleen snoepjes in glazen bokalen en onder glazen rekken… urenlang konden wij daar “kiezen” 😉 En het oude vrouwtje dat de winkel openhield had steeds tijd voor ons 🙂

  Like

 4. Daar ben ik iets te jong voor. Maar toch was er in Groningen een snoepwinkeltje uit de oude tijd, de sfeer was daar ook heel ouderwets. Ging er graag heen! Heerlijke sfeer op je foto’s.

  Like

 5. Dit is een écht snoepwinkeltje! Je hoeft geen kind te zijn om hier gelukkig van te worden (-:
  Wij hadden de sigarenwinkel van meneer Stuit. Die had een snoephoek, een waar walhalla voor de jeugd. Het was altijd rennen in de pauze want de openbare-stinksigaren werden dezelfde tijd losgelaten. Zoete herinneringen….En dan ook nog zo’n foto erbij…
  Liefs ♥

  Like

 6. Zo’n weegschaal hadden we in onze winkels zelfs nog. Ja Siempie Pols was onze snoepwinkel, goh wat voelde ik me rijk als ik een stuiver of duppie had om te versnoepen.

  Like

 7. JJJAAAA , natuurlijk herinner ik me dat nog …………. snoep kon je me als kind onder begraven ………. wat rijk voelde je je toen hé, als je voor 1 of 2 cent snoep uit mocht gaan zoeken 🙂

  Like

 8. Wat leuk en de herinnering is er wel, ook al is die wat jaartjes later. 😃
  Hele leuke foto’s, Edward!
  Lieve groetjes, Anna 😃

  Like

 9. Oh ja….die tijd heb ik ook nog meegemaakt, wel 5 jaar later, want in 1950 was ik pas 2 🙂
  En die heerlijke smaak van die zwart-wit/salmiakballen aan het eind van de Haarlemse Hout heb ik nooit meer geproefd 😦

  Like

 10. Aan de winkeltjes én hun super fijne dingetjes heb ik ook geweldige herinneringen. En nu nog vind ik het zalig snuisteren in die schaarse authentieke winkeltjes, kleinkindjes mogen nu kiezen. (en oma geeft centjes)

  Like

 11. Mooie herinneringen! Ik werd geboren in 1950 en bij ons op het dorp hadden ze niet zo’n winkeltje. Wel een drogist die alle soorten snoep en drop verkocht. Mooi plaatje! In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen hebben ze nog zo’n winkeltje. En ik denk ook wel in het Openluchtmuseum in Arnhem. Kun je het sfeertje weer eens proeven!

  Like

 12. Zeker Edward weet ik dat nog,inderdaad voor 1 cent was genoeg.
  Er staat een weegschaal van Berkel daar een zoon of kleinzoon van ,wilde verkering met mij.
  Ik was 17 ,maar had al een vriendje.

  Like

 13. Wat ik me vooral herinner is laurierdrop en zuurballen. Van de laurierdrop maakten we een drankje, in een flesje met water. En je had ook toverballen die van kleur veranderden als je er op sabbelde en dan elke keer dat ding uit je mond om te kijken!!!!!!!!!!!

  Like

 14. Goede morgen Edward. Wat een nostalgie. Zoals je het beschrijft was het exact. Toen kon je nog wat doen met een cent, maar het was genieten voor een gulden. Ieder dorp had wel zo’n winkeltje. Iets later begonnen ook de eerste verzamelacties. Wat te denken van wielrennersplaatjes, filmsterren, en voetbalclubs die je bij de kauwgum kreeg..Ik heb ze allemaal verzameld.

  Like

 15. Dat kan ik me niet echt herinneren. Waarschijnlijk ben ik net ietsje jonger maar we hebben hier nog wel zo’n winkeltje. In zo’n piepklein winkeltje, draaiende gehouden door vrijwilligers. Ik kijk er graag stiekem naar binnen.

  Like

 16. Leuk Ed. deze ouderwetse snoepwinkel.zuurballenen zuurstokken dropveters Zwartwit poeder kaneel stokken enz ja dat was onze tijd Ed Gr Cees

  Like

 17. Deze snoepwinkeltje ziet heel leuk uit. Echt ouderwets om te zien. Toen was heel goedkoop. Vroeger kon heel weinig voor krijgen voor geld. Mooie foto’s1

  Like

 18. Ik denk dat ieder dorpje zo’n snoepwinkeltje had, en kiezen ja…oeioeioei…moeilijk en zakgeld ? Nee dat kregen wij later pas. Alleen van oma een dubbeltje voor ons rapport en dat moest wel in de spaarpot, maar soms mochten we er wat van afsnoepen 😁

  Like

 19. hier was ook zo’n winkeltje en daar kon je dropjes kopen, dubbeltjesdrop 2 voor 1 cent
  tja de goede oude tijd

  Like

 20. ja dat weet ik nog ,wij kregen 1 frank,stuk voor stuk kon je iets kopen, en kiezen was moeilijk,Mia ,de verkoopster had iets sprookjesachtig met haar kraakwitte voorschoot met volants .Engelengeduld had ze ook als je aan het zoeken was.Ik kom er nog langs ,het huis staat er nog …..Ze kon het zo mooi zeggen” Dag Mel–da”

  Like

 21. En of ik dat nog weet geweldig. In Zeeland is nog een stoomtreintje dat onder weg nog stopt bij zo’n ouderwets snoepwinkeltje Edward. Zo leuk.

  Like

Reacties zijn gesloten.