Kogelgaten

Enige tijd geleden, heb ik een blog geplaatst over de moord op Willem van Oranje.

Hier te zien.

Er waren een aantal reacties waarin men zich afvroeg, of die kogelgaten wel echt waren.

Kogelgaten

Gisteren kreeg ik onderstaande reactie van Frank Wijes, die het één en ander duidelijk maakte, bedankt Frank!
———————————————————————————————————————————————-

De kogelgaten in Delft is één van de meest tastbare getuigen van onze Nederlandse geschiedenis. Eeuwenlang, al voordat Het Prinsenhof museum was, bezocht men al het gebouw om deze twee gaten te zien en helaas, soms ook om ze te beschadigen. Er zijn verhalen dat in de 19de eeuw een portier gruis uit de kogelgaten haalde om aan toeristen te verkopen. Daardoor zijn de kogelgaten in haar huidige vorm als zodanig ongeloofwaardig. Het glas voor de gaten maakt nu beschadigen onmogelijk.

27 thoughts on “Kogelgaten

 1. Heel fijn dat je deze uitleg hebt gekregen Ed.
  Wel weer jammer om te lezen dat men er toch weer “geld” uit probeerde te slaan maar het is gelukkig nog steeds een stukje “echte” geschiedenis.
  Heel erg leuk.
  Lieve groetjes, Helma

  Like

 2. IK heb er inderdaad ook verschillende verhalen over gehoord. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar dat maakt zulke gaten juist leuk natuurlijk.

  Like

 3. Ik kan me je blog nog herinneren, hoor! En ook dat men door de hoogte van de kogels kon afleiden dat Willem van Oranje een klein mannetje was. Alleen letterlijk, hè? Toch fijn die uitleg.
  Het is een foto van een moment dat ons land grote onrust bracht.
  Lieve groet ♥

  Like

 4. Nee ik wist het niet ,nu dus wel Edward, Na alle kogelgaten is een ritje met de paardentram leuker. Jammer van de mooie hoed, weg.
  Groetje, Ria

  Like

 5. Voor degene die meer willen weten over het ontstaan van de kogelgaten: dit is te zien op YouTube. Het vier jaar durend wetenschappelijk onderzoek over de moord is te bekijken onder de titel: Cold Case – moord op Willem van Oranje onderzocht.

  Like

 6. Zo zie maar weer om te weten hoe is gekomen door gaten Te danken aan Frank die weet. Indrukwekkend deze foto. Fijne avond.

  Like

 7. Dus vroeger konden ze ook met z`n vingers nergens van afblijven…..niks veranderd de tijd… 😉

  Like

 8. Leuk weetje! Die hebben we hier ook in de vuurtoren (van tijdens de oorlog). Ze zijn bedekt met plexiglas zodat ze steeds zichtbaar blijven.

  Like

Reacties zijn gesloten.