Privacy wetgeving 25 mei 2018

Met ingang van 25 mei a.s. wordt de nieuwe  Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht.

Voor amateur fotografen met een website, die daar hun foto’s op plaatsen is het toch even slikken.
Zolang het om huisje, boompje, beestje gaat, is er niets aan de hand.
Voor portretfotografie, golden natuurlijk altijd al regels m.b.t. de privacy.
Het wordt een ander ander verhaal, voor straatfotografie, sportwedstrijden en evenementen.

Op alle informatie die ik heb nagelezen, is  niets te vinden over regels voor de amateurfotograaf,
wel over de regelgeving voor beroepsfotografen, die er hun brood mee verdienen.

Dus…. AVG en amateurfotografie, onduidelijkheid troef.

Het is naar mijn mening, onbegonnen werk, om iedereen die je tijdens
evenementen en sportwedstrijden hebt gefotografeerd, toestemming te vragen,
voor plaatsing van hun foto op jou webpagina.

Ook wordt er gesproken over een privacyverklaring op je webpagina….verplicht?

Op dit moment, is het mij allemaal onduidelijk….jou ook?

36 gedachten over “Privacy wetgeving 25 mei 2018

  1. ik ben van mening dat je de eigen foto;;s die je zelf maakt leuk is om te plaatjes op eigen site – zelf doe ik dat ook .. maar zie ook van alles op wordpress.. en dat zijn ook niet allemaal zelfgemaakte foto;;s . joh ik maakt me er niet druk over gewoon verder gaan met je hobbyen we doen er geen kip kwaad mee. Vr Gr van Cees

    Like

    • Het gaat hoofdzakelijk over foto’s van personen, die je niet zonder toestemming zou mogen plaatsen Cees, voor huisje, boompje, beestje en schepen is er niets aan de hand hoor.

      Like

      • Wat ik er uit opmaakte Ed is door nieuwe wetgeving dat dit allemaal niet meer mag Oké Begrepen gewoon doorgaan . Ed. Vr van Cees

        Like

      • Oke nou zal wel eens kijken, vraag me af hoe ze dat allemaal willen gaan controleren. Hoorde vanmiddag toevallig een programma op radio Rijnmond dat ging dan om kleine zelfstandige dus ZZP ers. Die man zei ook, je moet het wel heel bont maken willen ze zo iemand komen controleren.

        Geliked door 1 persoon

  2. Ik fotografeer meestal alleen dieren en bloemen en planten maar soms ook mensen en die staan niet op deze fotosite.
    Ik wacht het allemaal wel af Ed en ik denk ook niet dat het zo’n vaart zal lopen maar ja, soms is het echt ook menens.
    Lieve groetjes, Helma

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik vraag meestal toestemming als de foto al genomen is. Men heeft nog nooit nee gezegd. Als men vraagt om geen foto’s van hem of haar te maken, dan doe ik het ook niet. Mijn jongste zoon wil van zijn kinderen geen foto op het internet, dus dat respecteer ik.
    Vermits ik geen commerciële bedoelingen heb, maak ik mij echt geen zorgen. Mocht iemand mij vragen om een foto weg te nemen van mijn blog, dan doe ik dat onmiddellijk. Ik denk niet dat er een probleem is Edward, tenzij natuurlijk aanstootgevende beelden en misbruik.

    Geliked door 1 persoon

  4. ‘k Kan ook niet meer volgen, Edward. ‘k Vraag wel altijd (mondeling!) toestemming om te fotograferen én om te bloggen. Zou dat voldoende zijn ?
    Lie(f)s.

    Like

  5. Ik denk dat we nog even moeten wachten met zelf allemaal dingetjes uit te dokteren. Als je op de website van WordPress even rondneust dan merk je dat zijzelf een plugin aan het ontwikkelen zijn waar we ons privacy regeltje kunnen neerschrijven, maar wie is zo vertrouwd met deze wet dat wij als jan-met-de-pet hier een correcte terminologie kunnen gebruiken. Bedrijven moeten hieraan voldoen maar de enkeling??? Hier is de link https://wordpress.org/news/2018/04/gdpr-compliance-tools-in-wordpress/.Wij zijn uitsluitend de gebruikers van deze service, wij ontwikkelen niet en niemand houdt de gegevens van de trouwe volgers bij, ze worden nergens opgeslagen op onze harde schijf, ik heb tenminste nergens iets gevonden. Wij verschaffen ons toegang tot onze WordPress blog via een browser, dus wij doen een log-in op de server van WordPress. Dáár worden de data bewaard, niet bij ons. Gebruiken wij cookies? Slaan wij de e-mail adressen van onze volgers op onze harde schrijf op??? Waar vind ik het IP adres van iemand die op mijn blog komt?? Bij de e-mail volgers kan ik de e-mail adressen opslaan, maar die mensen ken ik, hun e-mail adres staat zowiezo al op mijn PC, via Outlook, dus…
    Wat foto’s betreft, nooit mochten wij (in Belgie) personen of privé gebouwen fotograferen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de persoon/eigenaar. Een station, zoals Luik Guillemin, fotograferen zonder toelating van de NMBS, mag niet. Het huis van mijn buurman fotograferen zonder zijn toestemming mag ook niet. Iemand fotograferen waarop de persoon herkenbaar is mag ik ook niet. Doordat iedereen wel fotootjes neemt, is dit eigenlijk totaal verwaterd. Dus zoveel nieuws is er niet. Ik wacht braaf af wat WordPress uit zijn mouw tovert en dan zie ik wel..

    Like

  6. IK begrijp er toch al niets meer van. Van alle kanten krijg je ineens mail hierover zelfs in het engels. Nu Edward we kijken maar waar het schip strand. WEns je alvast een fijne pinksteren.

    Like

  7. Ik snap de gedachte achter die AVG maar om daar nou burgers mee lastig te vallen, gaat me te ver. Wat als ik er weiger eraan mee te doen?
    Wat moet ik in hemelsnaam met de gegevens van mensen die een reactie op mijn blog achterlaten? Ik geef sowieso nooit privégegevens van een ander door. Daar heb ik geen wet voor nodig. En het is ook nog hopeloos ingewikkeld. Ik denk dat ik maar gebruik maak van het werk dat Rob Alberts verricht heeft. We hebben zijn goedkeuring om het over te nemen en dat vind ik bijzonder sportief!
    Voor amateurfotografen is het helemaal een gedoe…Ik vraag me af hoe Dien dat gaat regelen. Je kan toch onmogelijk iedereen van wie je een foto maakt om toestemming vragen?
    Je mag ook geen foto van Google op je blog zetten, want daar kunnen ook auteursrechten op liggen. In al die jaren heeft ooit één persoon gevraagd of ik zijn foto van m’n blog wilde verwijderen en dat heb ik onmiddellijk gedaan.
    Helaas heb ik geen advies voor je…
    Wel een extra dikke knuffel ♥

    Like

  8. Dit is een moeilijk onderwerp. Wat je wel mag en niet fotograferen. Tegenwoordig heeft iedereen hun eigen stomme regels. Ze verzinnen maar wat en dit alleen maar in hun voordeel of ze zijn dan ergens bang voor. Daarom is dit voor ons ook gewoonweg onduidelijk hierover. Maar portret foto’s, daar zijn wij wel wat voorzichtig mee. Maar dit lukt gewoon niet altijd. Maar een fotograaf die hier z’n geld mee verdient, is dit weer een ander verhaal. Dan kan dit ons wel voorstellen. Maar dit blijft allemaal toch onduidelijk. Bijvoorbeeld… een dierentuin, die heeft ook z’n eigen regels voorwaarden. Als je dit eens goed leest, dan lach je eigen slap! Dan vragen wij natuurlijk ook ons af, waarom zijn de camera’s eenvoudig over te koop voor de consument? En die mobiel van tegenwoordig, daar zit al een goede camera in. Dus… laten we gewoon lekker genieten met bloggen en we moeten gewoon niet druk over zitten maken. Ja toch?

    Groetjes van Ferry.

    PS: iemand zie hier al, dit is puur hobby van bepaalde personen. En waarom dan zo moeilijk doen?

    Like

  9. Ik snap er ook niks van. Soms zie ik logs verschijnen van bloggers die zo’n clausule hebben toegevoegd aan hun blog. Ik weet dus niet of ik dat ook moet doen :-s
    Voorlopig doe ik niks.

    Like

  10. net als jij snap ik er ook geen *jeweetwel* van….
    Typisch Nederland om zich weer zo overdreven op te stellen en dingen te gaan eisen en verwachten

    Wat foto’s betreft… gelukkig plaats ik al nauwelijks mensen op mijn blog en die die ik wel plaats vinden het oke

    tja… ik broed nog even verder of ik iets over al die ongein plaats en zo ja wat dan….

    Like

  11. Eigenlijk is deze hele wet flauwe kul! We worden overal gefilmd, gevolgd door dat je mobiel aanstaat. De overheid heeft een wet aangenomen, sleepwet, dus ik vraag me af waar de AVG op slaat. Voor wie is deze wet? Om ons zand in de ogen te strooien? En denken dat het zo ‘veiliger’ wordt op het internet.

    BTW, ik heb een artikel gelezen dat er voor straat fotografie niets veranderd. Ik kan het alleen niet meer terug vinden, kwam het op FB tegen.
    Kortom we tasten met z’n alle in het duister.

    Like

  12. Edward, aan de ene kant heb ik er begrip voor. Misbruik van privacy kan ongepast geschonden worden.Maar ik ga nog steeds uit van het goede van de mens en denk dat als wanneer men op een normale manier met fotograferen omgaat er geen probleem zou moeten zijn, en dat verwacht ik ook niet. Maar soms heb ik het gevoel dat we doorschieten met bescherming van privacy.

    Geliked door 1 persoon

    • Er zijn genoeg evenementen, waarvan de deelnemers van te voren weten, dat ze gefotografeerd zullen worden, en dat ook leuk vinden, moet je die mensen dan nog eens om toestemming vragen?

      Geliked door 1 persoon

  13. Als ik eerlijk ben heb ik er nog niet echt over nagedacht, maar gevoelsmatig zeg ik: kinderen altijd toestemming vragen of onherkenbaar fotograferen bv zoals de laatste prachtige foto van Henk Jonkvorst, volwassen ook, maar meestal volstaat een blik, je merkt heel snel of het gewaardeerd wordt of niet en dat is dan puur fatsoen.
    Maar de straat is nog altijd publiek domein en daar mag je alles fotograferen en filmen volgens mij.

    Geliked door 1 persoon

      • Ja als dat niet meer mag dan mag je ook geen evenementen ed meer fotograferen
        Dan stopt het publiceren van foto’s van mensen en dan gooi ik de mensheid van mijn blog.
        Maar dat vind ik erg ver gaan.
        Dank dat je deze discussie begonnen bent, ben erg benieuwd naar de mening van anderen.

        Geliked door 1 persoon

        • Op deze manier, wordt de hobby van veel mensen, om zeep geholpen Jan. Ik ben eigenlijk benieuwd, of er iemand is, die hier duidelijkheid over kan verschaffen.

          Geliked door 1 persoon

  14. Foto’s gebruik ik niet.
    Wel geeft ik soms een beschrijving van een persoon in een situatie.

    Maar elke blogger verzamelt wel gegevens, email-adres, ip-nummer, land van herkomst en de naam.

    Eerder schreef ik een blogpost:

    Om misverstanden te voorkomen

    Of dit voldoet?
    De tijd zal het leren.

    Zonnige groet,

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.