Museum Vlaardingen

Van oudsher leefde de bevolking van Vlaardingen van de visvangst.
In het Museum Vlaardingen, is daar een prachtige overzicht tentoonstelling over te te zien
Maar ook aan de archeologie, wordt ruim aandacht besteed.

Laten ik beginnen met het pronkstuk van het museum, de Boomstamkano.

Boomstamkano (1)

=============================================================

Boomstamkano (2)

Een hele bijzonder vondst is de “Krabbenplasman”

Op 28 juli 1990 groeven twee spelende kinderen de oever van de Surfplas wat af om hun bootje te water te laten. Alle troep die in de weg lag, zoals een paar botten, gooiden ze in het water. Alles ging prima tot het moment dat ze een schedel vonden…van een mens! Was er een moord gepleegd bij de Krabbeplas? Het onderzoek door het Gerechtelijk Laboratorium wees uit dat de menselijke resten al meer dan 20 jaar oud waren. Als het ging om een moord, was die al verjaard. Voor de politie was dat niet interessant en archeologen gingen zich met de botten bezig houden. Een specialist onderzocht het skelet en er werd een C14-datering gedaan om te bepalen hoe oud de resten waren. De specialisten ontdekten dat deze persoon inderdaad al héél lang dood was. Het skelet was circa 3300 jaar oud! Daarmee was en is deze man nog steeds de oudste ‘Vlaardinger’ die we kennen.
(geschiedenisvanvlaardingen.nl)

Krabbeplasman (1)

Meisje V906

In 2002 vonden archeologen tijdens de opgraving op de locatie ‘Gat in de Markt’ een kleine elzenhouten grafkist. Het kind dat hier was bijgezet, overleed in het begin van de elfde eeuw. Je kon zien dat het met veel zorg was begraven. Het lichaam was helemaal gewikkeld in stro en daarna in de kist geplaatst. Uit het DNA-en botonderzoek bleek dat het om een meisje van ongeveer 8 jaar oud ging. Ze leed aan tuberculose en kreeg als gevolg daarvan een hersenvliesontsteking. Ze heeft de ontsteking echter overleefd. We weten niet waaraan het meisje is gestorven. In 2007 maakte archeoloog/fysisch antropoloog Maja D’Hollosy een reconstructie van het gezicht van dit meisje. Ze maakte een mal van de schedel, waarna ze volgens forensische methodes eerst een reconstructie boetseerde in klei. Daarna volgde deze versie van houdbare kunststof. Het geheel werkte ze af door een set prothetische ogen te gebruiken, de huidstructuur-en kleur realistisch te schilderen, wenkbrauwen en wimpers in te prikken, en tenslotte een pruik van mensenhaar aan te brengen. (geschiedenisvanvlaardingen.nl)

Meisje v906

Man uit de elfde eeuw.

Gezichtsreconstructie van een man die in de elfde eeuw was begraven in een boomstamkist. Zijn graf werd in 2002 door het Vlaardings Archeologisch Kantoor ontdekt op de locatie ‘Gat in de Markt’. De gezichtsreconstructie is in 2002 gemaakt door archeoloog/fysisch antropoloog Maja D’Hollosy. Op basis van de schedel maakte zij volgens de forensische methode een reconstructie van het gezicht in klei. Daarna volgde deze reconstructie van houdbare kunststof, die ze realistisch afgewerkte met glazen ogen, huidstructuur- en kleur, wimpers, wenkbrauwen en haar. Typisch aan het gezicht is de vooruitstekende kin: de man zal een markant persoon zijn geweest. (geschiedenisvanvlaardingen.nl)

Man elfde eeuw (1)

=========================================================================================

Man elfde eeuw (2)

Vrouw begin elfde eeuw.

Gezichtsreconstructie van een vrouw die in het begin van de elfde eeuw stierf. Ze werd na haar dood in een grafkuil gelegd ten zuiden van de Grote Kerk. Daar vonden archeologen in 2002 haar skelet tijdens de opgraving ‘Gat in de Markt’. Na onderzoek van haar botten bleek dat ze tussen de 41 en 47 jaar oud is geworden. De vrouw leed aan osteoporose (botontkalking) en had een slecht gebit. Met haar 1,70 meter was ze best lang voor een vrouw uit die tijd. In 2007 maakte archeoloog/fysisch antropoloog Maja D’Hollosy een reconstructie van het gezicht van de vrouw. Ze maakte een mal van de schedel, waarna ze volgens forensische methodes eerst een reconstructie boetseerde in klei. Daarna volgde deze versie van houdbare kunststof. Het geheel werkte ze af door een set prothetische ogen te gebruiken, de huidstructuur-en kleur realistisch te schilderen, wenkbrauwen en wimpers in te prikken, en tenslotte een pruik van mensenhaar aan te brengen. (geschiedenisvanvlaardingen.nl)

Vrouw begin elfde eeuw

Op de Boomstamkano na, zijn alle foto’s door het glas heen genomen, dus niet optimaal helaas.

28 gedachten over “Museum Vlaardingen

  1. Mooie informatie waar je wat aan hebt.
    Je foto’s zijn ook heel fraai weergegeven en echt leuk om te zien.
    Stukje geschiedenis is nooit weg maar alleen maar leuk en leerzaam.
    Lieve groetjes, Helma

    Like

  2. was niet ingelogd… dus nog maals… foto´s niet optimaal.. hahahaha… je onderschat jezelf behoorlijk.. ze zijn weer top.. zoals altijd.. verdorie man, je bent een genie

    Like

  3. Musea vind ik wel leuk…. maar ja niet in mijn eentje…. dus ga ik eigenlijk hoogstzelden….

    Prachtig vastgelegd weer …. en ja geschiedenis is interessant…. naarmate ik ouder wordt steeds interessanter, vind jij dat ook ?

    Like

  4. Wat een interessante post weer en wat zijn de mogelijkheden van botonderzzoek toch fantastische toegenomen.Ondaks je door glas moest fotograferen zij de foto’s niet slecht.Dnk om dit met ons te delen

    Like

    • Dan heeft jou vriend een mooi en spannend beroep Anneke. Door de droogte zijn er veel archeologische sites zichtbaar geworden, dus hij kan aan de slag. Ik heb mij altijd erg geïnteresseerd voor de archeologie.

      Geliked door 1 persoon

      • Ja dat klopt ik hoorde het ook dat het zo bijzonder was met dit weer. Hij heeft in veel delen in Nederland gewerkt. Ook jaren in Zwitserland en Frankrijk. Nu werkt ie niet meer als archeoloog.. Maar hij weet er altijd veel van te vertellen.

        Like

  5. Heb het verhaal over de oudste Vlaardinger op Radio Rijnmond gevolgd, maar als ik dit zo zie, wil ik tzt museum Vlaardingen ook nog wel eens gaan bezoeken om het zelf te zien.

    Like

  6. Ed dat is mooi om er even wat van te mogen zien- ik had er wel van gehoord maar komt er niet van Gr Cees

    Like

  7. Edward prachtige foto’s van de diverse gereconstrueerde mensen, op die ene na dan, daar is nog wel wat werk aan😁😂. Mooie teksten bijgevoegd ook👍

    Like

  8. Gezichten om foto’s maken is echt interessant gemaakt. Verhaal is ook heel boeiend om te lezen. Dit is zolang geleden,. Het blijft interessant toen was geweest.

    Like

  9. Ik vraag me altijd af hoe realistisch zo’n beeltenis is, we zullen het natuurlijk nooit weten want toen konden ze nog niet zulke mooie foto’s maken hè.

    Like

  10. Interessant hè, die gezichtsreconstructies.. heel knap werk. Maar dat zijn jouw foto’s ervan ook hoor.. hier en daar een klein beetje weerspiegeling.. maar dat zie je nu eenmaal als je zelf in het museum rondkijkt óók! Ik heb in ieder geval heel graag meegewandeld met jou door dit interessante museum!
    Ik ben trouwens nog nooit in Vlaardingen geweest.. gek eigenlijk hè, zó dichtbij! 🙂

    Like

  11. Een heel gepuzzel om het terug “menselijk ” te maken .Of ze er echt zo uitzagen zullen we nooit weten .Maar toch….het geeft een mooi beeld uit het verleden.Wat mij altijd verwonderd is dat er zoveel mensen op de aarde rondlopen en toch allemaal verschillend zijn.Niemand komt zijn echte evenbeeld tegen.

    Like

Reacties zijn gesloten.