Even niet

In de eerste plaats, wil ik iedereen een fantastisch,
maar bovenal gezond 2020 wensen!

Het afgelopen jaar stond bol van de discussies
over het milieu, en de uitstoot van fijnstof,
Maar tijdens de jaarwisseling even niet.

Toch komt er dan wereldwijd door vuurwerk, een enorme hoeveelheid
zware metalen (sommige kankerverwekkend) in de grond, riool en het water terecht.
In grote steden is dan de uitstoot van fijnstof 30 maal hoger als normaal.
Maar dat hebben we gelukkig weer gehad,
en kan men weer verder discussiëren over,
hoe we de aardkloot kunnen redden.

Vuurwerk

 

46 Comments on “Even niet

 1. We zeggen en vinden ook dat vuurwerk bij Oud en Nieuw hoort, zonder dat is het geen echt oudjaar…klopt, vind ik ook maar…lees was jij schrijft en weet dat het waar is dan ruil ik het heel graag in voor een schoner en beter klimaat. En ja, ik krijg ook last van mijn luchtwegen door al die kwalijke stoffen. Gelukkig Nieuwjaar!

  Like

 2. Afschaffen die rommel, mijn gehoor is door een lawinepijl voor 50% beschadigd (afgeschoten door mijn Poolse buren), ik heb nog last van benauwdheid van de luchtvervuiling. Het mag van mij door de gemeente worden georganiseerd op een door hun aangewezen plek.ben er klaar mee.:(

  Like

 3. He gelukkig jij bent ook een ‘klimaatdrammer’. Enne dat vuurwerk is nog maar heel kort een ‘traditie’ en is nu helemaal uit de tijd. Snotverdorie 77 miljoen de lucht in, heel veel bange dieren en andere narigheid. Afschaffen dat vuurwerk helemaal!
  Trouwens de beste wensen. 🙂

  Like

 4. Goede morgen Edward, siervuurwerk kan prachtig prachtig zijn, maar die knallen hoeven niet van mij, maar omdat er idioten zijn die vuurwerk op mensen en dieren gooien, zou het verboden moeten worden. Misschien zou elke stad en ieder dorp een centraal vuurwerk door professionals kunnen laten afsteken, dan ondervang je een hoop problemen en hebben mensen die ervan genieten ook hun zin.

  Like

 5. Ook jij de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar Edward.
  Naast al die zaken die jij al noemde komt er ook een berg plastic in de vorm van microdeeltjes in de atmosfeer en daar zit het er ook al bomvol mee. We hebben onze woning flink vervuild en gaan er gewoon weer mee verder.

  Like

 6. Hallo Edward,

  Als eerste de beste wensen voor het nieuwe jaar.
  Hoop dat het een mooi jaar voor je mag worden waarvan je in goede gezondheid van kan genieten.

  Tja vuurwerk.
  Om het je eerlijk te zeggen hink ik op twee benen.
  Been 1 zegt dat ik vroeger ook jong was en het fantastisch vond om wat vuurwerk af te steken.
  Been 2 zegt dat ik het hart in mijn sodemieter had om vuurwerk naar mensen, dieren of naar binnen te gooien om brand te stichten.
  Ik ben bang dat het ook te maken heeft met normen en waarden waarmee we opgevoed zijn.
  Neemt niet weg natuurlijk dat het slecht voor de gezondheid is en blijft.

  Groetjes, Karina

  Like

 7. Allereerst ook voor jouw de allerbeste wensen voor 2020! Wat dat vuurwerk betreft: hoe eerder het afgelopen is hoe beter. Dat kan toch echt niet meer, is niet meer van deze tijd en loopt volledig uit de hand. Gelukkig maakt al dat tuig het er zelf naar dat er steeds meer weerstand tegen komt en dat ze strtaks (hopelijk dit jaar nog) allemaal tandenknarsend thuis zitten. Hopelijk houdt die Grappenhaus zijn woord…
  Groet, Dick

  Like

 8. Het leek buiten soms wel oorlog. Er komen steeds meer tegengeluiden over vuurwerk. Ik denk dat deze traditie zijn langste tijd gehad heeft…Hoe eerder hoe beter.
  Gelukkig Nieuwjaar! Met een goede gezondheid en veel bloginspiratie.
  Dag Edje, lieve groet ♥

  Like

 9. Ik hoop dat het wordt afgeschaft. De stank en de rook over het dorp was gisteren niet te harden. Dan spreek ik nog niet over de geluidsoverlast… vooral bij de dieren.

  Like

 10. Bij ons was gisteravond behoorlijk mist geweest. Dan maakt stikstof nog erger daardoor. Vandaag was het ook mist geweest. Vuurwerk gebeurde veel ongelukken. Hoefde voor mij niet meer. Veel herrie geweest bij ons. Ik ga vanavond lekker vroeg naar bed toe. Leuke foto. Dacht je vliegtuigen Edward. Bij ons is polderbaan. Opstijgen en neer dalen. En herrie. Fijne avond.

  Like

 11. Niet alleen het vuurwerk.. dat bijvoorbeeld de Formule1 in Zandvoort weer terugkomt, terwijl we de rest van het jaar met z’n allen 100 moeten gaan rijden omdat er anders teveel fijnstof in de lucht komt.. of dat men sommige natuurgebieden ineens geen natuurgebieden meer wilt noemen als het zo uitkomt voor dat stikstofgedoe.. het ene kan wel en het andere niet.. de wereld is echt wel gek geworden.
  Neemt niet weg dat ik vuurwerk soms best wel mooi vind.. ben er als de dood voor, maar dat siervuurwerk kan ik wel graag naar kijken hoor! hehe.

  Like

 12. Edward, Bedankt voor je goede wensen voor het komende jaar. Ik wens jou en je dierbaren hetzelfde.
  Verder wil ik je een compliment maken voor hoe jij middels deze foto en tekst de actualiteit tot ons brengt.

  Like

 13. Ank. Ik ben het bijna helemaal met uw reactie eens. Toch gaan mijn gedachten vooraleerst uit naar de moeder en dochtertje en alle nabestaanden. Maar ook zeker naar de ouders van de “schoffies”.
  Verdriet over de ontstane situatie doet mij even alle ellende van klimaat en vuurwerk vergeten.

  Like

 14. Ook voor jou de beste wensen!

  Het is ongelofelijk zoals we met twee maten meten. Als het ‘ons’ uitkomt dan denken we ineens niet meer aan de schadelijke ‘bijwerkingen’. Men vindt dat men er recht op heeft bepaalde dingen te mogen doen zoals vreugdevuren en vuurwerk afsteken maar men vergeet dat ze zich vervolgens niet aan de regels kunnen houden en daarmee vele onschuldige slachtoffers maken.
  Wat te denken van een gezin in Arnhem dat in de lift opgesloten zat omdat de stroom uitviel omdat twee jochies van 12 en 13 het nodig vonden om met vuurwerk brand te stichten in die flat. Waarbij vader en zoontje zijn overleden en moeder en dochtertje nog vechten voor hun leven. Te gruwelijk voor woorden. Al die hulpverleners die met vuurwerk worden bekogeld, enz. enz. Dat heeft allemaal niets met de oorspronkelijke traditie te maken maar dat is wat een deel van de bevolking er van heeft gemaakt en dat maakt dat we van deze traditie af willen.
  En dat is nog los van het al het schadelijke voor de natuur, de lucht en de portemonnee.
  De mens is zijn verstand verloren!!

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik hou helemaal niet van vuurwerk Ed,
  En niet alleen vanwege het milieu maar ook vanwege alle ongevallen met gewonden en met doden die weer gebeurd zijn door dat stomme vuurwerk. Mooi dat je hier even aandacht aan besteed.
  Ik wens jou ook een heel mooi en veilig 2020 met weer heel veel mooie momenten.
  Lieve groetjes, Helma

  Like

 16. Dank je wel Edward.

  Inderdaad…. en met dank aan de de dikke mist die hier hing zitten we nu nog in de stank en is buiten zijn amper een optie, laat staan voor mensen die moeite hebben met ademen .

  Wat het milieu betreft…. het wordt tijd dat degenen die er hun mond vol van hebben eindelijk eens van achterwerken afkomen en wat gaan doen ipv erover kletsen.
  “put your money where youre mouth is” zoals de Engelstaligen zeggen… jammer dat wij in het Nederlands niet een spreekwoord hebben dat uitdrukt wat die Engelstalige zin zo mooi uitdrukt.

  Voor degenen die bij machte zijn er iets aan te doen… passen zij hun macht alleen maar toe op het vullen van eigen zakken want in hun geval geldt wél ‘praatjes vullen geen gaatjes’

  Like

 17. gelukkig nieuwjaar edward, 77 miljoen ging de lucht in….. ik vind het ronduit schandalig voor mens en dier…
  de angst die hier in huis gisteren alleen al heerste.. gadver..
  gelukkig hebben we het weer “gehad” vol goede moed het nieuwe jaar in ❤

  Like

 18. Zeer wijze woorden, Edward. Sommige Belgische steden verbieden het vuurwerk, andere gebruiken drones om licht figuren te creëren, een hoopgevend initiatief..

  Like

 19. The worst thing that happened this night was a fire in a German zoo (Krefeld) potentially started by a flying candle light ( forbidden here) which landed on the roof of the great monkey house. It’s burnt down to the ground and almost all animals died in the fire.

  Like

 20. Net als Zwarte Piet heeft ook het consumentenvuurwerk zijn langste tijd gehad, denk ik. Dat zal niet zonder slag of stoot staan, vrees ik, want o onze tradities zijn ons zo heilig (als het ons toevallig beter uitkomt) …

  Like

  • Mijn verstand staat regelmatig stil Edward en vraag ik mij af of ik de enige sukkel ben die er niets meer van begrijpt Maar gelukkig is het jou dus ook op gevallen. Sterkte in dit gekkenhuis Xx

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: