Speculaas

De banketbakkers draaien in deze tijd overuren,
om al dat heerlijke speculaas voor ons te bakken.
Voor de grote poppen…..

Zijn er de speculaasplanken.

Voor de kleine speculaasjes, wordt er sinds mensenheugenis,
een speculaasjesmachine gebruikt, dit is een antieke.

Hoe oud hij is weet ik helaas niet, maar hij is veelvuldig gebruikt.

In de tijd dat ik als banketbakker werkte,
heb ik eentje zoals deze, nog wel gebruikt.

Ik ben dol op speculaasjes, lekker soppen in de warme chocolademelk!

37 thoughts on “Speculaas

  1. Geachte meneer McDunn

    Kunt u een raadsel voor ons oplossen?Wij hebben als klein bakkerij museum in oprichting een soortgelijke speculaasmachine van hetzelfde merk.Weet u waarvoor de beklede rol dient die tegen de koekjeswals aanloopt. We weten ook niet waar we het schraapmes moeten plaatsen. We hebben de machine geprobeerd maar de meeste koekjes blijven vast zitten in de wals. Vr groeten Martin de Baat. Molen de Hoop Harderwijk

    Like

  2. Speculaas vind ik sowieso al erg lekker en als ik een brok speculaas krijg dan is ie ook in no time naar binnen gewerkt 🙈
    Je foto’s vind ik geweldig. Alles wat erbij hoort is aanwezig 😀
    Lieve groetjes, Helma

    Like

  3. Ben jij banketbakker geweest? Ik vind dat wel bij je passen en dat bedoel ik als compliment.
    Ik ken alleen speculaasplanken maar logisch dat je ze met een rond machientje kan maken.
    Sinds lang eet ik geen suiker meer – ik word er naar van – maar voor een speculaasje…Die kans laat ik niet liggen (-:
    Dag Edje, lieve groet ♥

    Like

  4. ook hier erg grijs Edward , en op de fiets kon de muts wel op
    mooie muurschilderingen hé , ik mag ze graag zien , maar krijg ze nooit zo mooi op de foto , zo zonder fietsen of auto’s en zo meer hihi
    ga het een keer proberen in Utrecht
    fijne middag groet

    Like

  5. He Edward, wist niet dat jij banketbakker bent (geweest). Zeer interessant die machine, heb zoiets nog nooit gezien. Het water komt me al in de mond als ik aan speculaas denk. Morgen snel naar de bakker voor speculaas…. ha ha ha.

    Like

  6. De geur prikkelt mijn neus. Speculaas. altijd erg lekker. De uitstalramen van de bakkers in december zijn echte aantrekplaatsen. Mooi dat je antieke persen en houten originele speculaasmannen vormen toont. Ik heb er hier thuis ook nog enkele heel oude houten en originele vormen hangen..

    Like

  7. Ik zou zo langs komen voor warme chocomel met slagroom en speculaas! Het ziet er zo lekker uit! Wat leuk dat je banketbakker was, zijn deze bakvormen in jouw bezit of staan ze in een museum ofzo?

    Like

  8. Edward,met dat soppen ben ik het helemaal eens, maar dan in koffie. Verder vertel je middels mooie beelden het fabricage-proces. Bedankt hiervoor

    Like

  9. O edward , nu zit m’n toetsenbord weer onder de kwijl 😁 het is ook zo’n smakelijk blog 😋
    ik ben dol op speculaas zowel gevuld als een brok
    je laat ook een mooi stuk industrieel erfgoed zien

    Like

  10. Zéker lekker.. ik eet die het hele jaar rond.. lekker die met amandelschaafsel erop. Heb ze zelf ook nog weleens gebakken.. heb twee speculaasplankjes, maar die hangen nu alweer jaren voor de sier in de keuken. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.