De banketbakkers draaien in deze tijd overuren,
om al dat heerlijke speculaas voor ons te bakken.
Voor de grote poppen…..
Zijn er de speculaasplanken.
Voor de kleine speculaasjes, wordt er sinds mensenheugenis,
een speculaasjesmachine gebruikt, dit is een antieke.
Hoe oud hij is weet ik helaas niet, maar hij is veelvuldig gebruikt.
In de tijd dat ik als banketbakker werkte,
heb ik eentje zoals deze, nog wel gebruikt.
Ik ben dol op speculaasjes, lekker soppen in de warme chocolademelk!
Geachte meneer McDunn
Kunt u een raadsel voor ons oplossen?Wij hebben als klein bakkerij museum in oprichting een soortgelijke speculaasmachine van hetzelfde merk.Weet u waarvoor de beklede rol dient die tegen de koekjeswals aanloopt. We weten ook niet waar we het schraapmes moeten plaatsen. We hebben de machine geprobeerd maar de meeste koekjes blijven vast zitten in de wals. Vr groeten Martin de Baat. Molen de Hoop Harderwijk
LikeLike
Beste Martin,
Voor zover ik mij herinner, ( inmiddels 55 jaar geleden) diende die rol voor het op zijn plaats houden, en transporteren van de lap uitgerolde deeg.
LikeLike
Ouderwets lekkkerrrrr
LikeLike
Speculaas vind ik sowieso al erg lekker en als ik een brok speculaas krijg dan is ie ook in no time naar binnen gewerkt 🙈
Je foto’s vind ik geweldig. Alles wat erbij hoort is aanwezig 😀
Lieve groetjes, Helma
LikeLike
Ben jij banketbakker geweest? Ik vind dat wel bij je passen en dat bedoel ik als compliment.
Ik ken alleen speculaasplanken maar logisch dat je ze met een rond machientje kan maken.
Sinds lang eet ik geen suiker meer – ik word er naar van – maar voor een speculaasje…Die kans laat ik niet liggen (-:
Dag Edje, lieve groet ♥
LikeLike
Prachtig om te zien de foto’s.
En hoe lekker die speculaas… jammie…
LikeLike
Nou, nou, ik blijf lekker snoepen bij jouw zeg 🙂
LikeLike
Heel mooi en lekker weergegeven, Edward !!
Lieve smul-groetjes Anna 🤗
LikeLike
Ohhhhhhhh…jij was banketbakker ??? Leuk en je hebt je gewicht goed onder controle weten te houden…knap hoor 👍
LikeLike
Tot 1965 heb ik als banketbakker/kok gewerkt, daarna ben ik in de metaal gegaan Margriet.
LikeLike
Ohhh…vandaar…metaal ligt toch wat zwaar op de maag natuurlijk 🤣
LikeLike
Speculaas, hmmmm, zó lekker😋😋😋😋
LikeLike
ook hier erg grijs Edward , en op de fiets kon de muts wel op
mooie muurschilderingen hé , ik mag ze graag zien , maar krijg ze nooit zo mooi op de foto , zo zonder fietsen of auto’s en zo meer hihi
ga het een keer proberen in Utrecht
fijne middag groet
LikeLike
Waty een leuke serie over dit lekkere koekje, Edward. Smakelijk.
LikeLike
Ferry lust zo graag speculaas pop. Deze is wel leuk om te eten. Banketstaaf vind ik lekkerder. Zo apparaat heb ik ook gezien. Slagroom erbij. Heerlijk Edward.
LikeLike
Een fijne serie weer, Edward. Mooi, die oude speculaasplanken. En die speculaasjesmachine vind ik helemaal fantastisch.
LikeLike
He Edward, wist niet dat jij banketbakker bent (geweest). Zeer interessant die machine, heb zoiets nog nooit gezien. Het water komt me al in de mond als ik aan speculaas denk. Morgen snel naar de bakker voor speculaas…. ha ha ha.
LikeLike
Geen speculaasplanken maar al heel mijn leven wel speculaaskoekjes en soppen in de koffie tot het stukje koek er net niet afvalt. Chocolademelk lust ik niet zo en nu met die lactose-intolerantie…
LikeLike
De geur prikkelt mijn neus. Speculaas. altijd erg lekker. De uitstalramen van de bakkers in december zijn echte aantrekplaatsen. Mooi dat je antieke persen en houten originele speculaasmannen vormen toont. Ik heb er hier thuis ook nog enkele heel oude houten en originele vormen hangen..
LikeLike
Hé, hoe mooi,
en lekker!
Lie(f)s.
LikeLike
Té lekker.
LikeLike
Kreeg er gewoon trek van….;)
LikeLike
Altijd lekker zo’n speculaas.
LikeLike
Heel knap Edward vroeger thuis deden we dit ook nog Heel smakelijk
LikeLike
Speculaas van de echte bakker! Dat is lekker. Wat leuk dat jij banketbakker was. Dat had ik niet gedacht.
Prachtig die speculaasplanken!
LikeLike
Zo lekker! Die van Aldi zijn fijn pittig, brokken lust ik ook graag. Maar ik kan er helaas niet zo heel goed tegen. Zonder amandel voor mij maar gevuld speculaas lust ik ook.
LikeLike
Te lekker hè… vooral de brokken, die vul ik hier als uitzondering t/m half december echt wel steeds aan!
LikeLike
Oh was jij vroeger banketbakker? Dat lijkt me een heerlijk lekkere job. Jij kent dus de speculaas hier zeggen ze vaak speculoos) uit goede bron.
LikeLike
Ik zou zo langs komen voor warme chocomel met slagroom en speculaas! Het ziet er zo lekker uit! Wat leuk dat je banketbakker was, zijn deze bakvormen in jouw bezit of staan ze in een museum ofzo?
LikeLike
Ze staan in het ambachten en speelgoedmuseum van Terschuur.
LikeGeliked door 1 persoon
Edward,met dat soppen ben ik het helemaal eens, maar dan in koffie. Verder vertel je middels mooie beelden het fabricage-proces. Bedankt hiervoor
LikeLike
om van te smullen
een mooie en interessante reeks Edward
groeten
LikeLike
Lekker! En niet alleen met Sinterklaas.
LikeLike
O edward , nu zit m’n toetsenbord weer onder de kwijl 😁 het is ook zo’n smakelijk blog 😋
ik ben dol op speculaas zowel gevuld als een brok
je laat ook een mooi stuk industrieel erfgoed zien
LikeLike
Jij weet wat lekker is haha
Vind die molentjes altijd leuk om te zien
Die mop slagroom pffttt
Fijn weekend
LikeLike
Mijn ouders hadden ook een paar speculaasplanken, er werd regelmatig speculaas gebakken bij ons thuis. Super lekker was dat !
Nu ik diabetes heb, moet ik dat lekkers zoveel mogelijk mijden natuurlijk.
Maar af en toe eens proeven, dat mag nog 🙂
LikeLike
Zéker lekker.. ik eet die het hele jaar rond.. lekker die met amandelschaafsel erop. Heb ze zelf ook nog weleens gebakken.. heb twee speculaasplankjes, maar die hangen nu alweer jaren voor de sier in de keuken. 🙂
LikeLike