Tulpentijd

Het is momenteel volop tulpentijd,
er zijn zo’n 150 soorten, met 3000 varianten, in alle mogelijke kleuren.

De tulp kwam in de 17e eeuw vanuit het Ottomaanse Rijk naar naar Europa.

Europa viel als een blok voor de Tulpen,
men was er smoorverliefd op!

Het was zelfs zó erg dat ze meer waard waren dan sommige huizen.

Aan het begin van de Gouden Eeuw, stond de tulp symbool voor rijkdom,
er ontstond ‘tulpenkoorts’ of ‘tulpomanie.’

37 thoughts on “Tulpentijd

 1. Wauw!!!! Je openingsfoto met die tulp is werkelijk een schitterde plaat Ed!!
  Ja, hier ook alles bollen en tukpenvelden waarvan er ook al heel vele gekopt zijn. Jammer dat je de tulpenvelden maar zo kort ziet hé.
  Lieve groetjes, Helma

  Like

 2. Heerlijk, ik hou zo van tulpen! Gaatje prikken onderaan het kopje, af en toe een stukje afknippen en helder koud water. Daar houden ze van! En in een natte krant wikkelen als ze slap gaan.

  Like

 3. mogge Edward
  ja het is weer een hele mooie spreuk en prent , ben blij met die boekjes
  zal zo op de fiets de 1ste prik halen , heb ik gelijk m’m beweging
  terug thuis fietsen kijken 😁
  rustige zondag groet

  Like

 4. Het lijkt me een goed plan om met een bosje tulpen i.p.v. euri’s een bod te doen op een huis. Ben benieuwd hoe ver je dan komt! 🙂
  Mooie gefliepst Edward!

  Like

 5. Ik hou ervan, van tulpen in al z’n variaties. Zodra ze te verkrijgen zijn, koop ik me quasi wekelijks een vers tulpen boeketje voor hier in huis. Mooie soorten die je hier komt tonen.

  Like

 6. Tulpen, molens, en houten klompen. Tulpen zijn mooi. Ik val er nog steeds voor. De prachtigste kleuren komen voorbij.

  Like

 7. Mooie foto’s, de details in sommige van die bloembladeren zijn echt heel mooi.
  In onze tuin hebben ze het nooit goed willen doen, maar we hebben in deze tijd van het jaar wel vaak een bosje tulpen in huis.

  Like

 8. Wat een heerlijke tijd van het jaar.
  Het geeft kleur na de winter.
  Het doet een belofte dat het weer mooier wordt.
  Maar het allerbelangrijkste we worden blij van tulpen tijd😘

  Mooie en vooral fijne serie,
  LG, karina

  Like

 9. Ik ben geen echte tulpenfan eerlijk gezegd, in deze tijd van het jaar heb ik liever narcissen. Trouwens sinds ik kat Molly heb, kan ik helemaal geen bloemen meer in huis zetten, of alleen hoog boven op de kast, en daar zie je ze dan nauwelijks staan. Die gekke kat van me haalt bloemen uit de vaas en verspreidt ze overal door de kamer en de keuken, dus ik koop maar geen bloemen meer.

  Like

 10. In het kasteel van Groot-Bijgaarden is er elk jaar een tulpen festival met tienduizenden tulpen in alle geuren en kleuren. Door corona gaat het voor de 2de keer op rij niet door. Heel spijtig natuurlijk… Iets om naar uit te kijken volgens jaar !

  Like

 11. Heerlijke foto’s, Edward. Dat de Turken ze vóór de Nederlanders bewonderden was mij bekend. Nu vind je nog altijd afbeeldingen van tulpen in de Turkse cultuur. Blijkbaar werden de bollen ooit nog ook gegeten…

  Like

 12. Tulpen en dan velden vol…prachtig om te zien.
  Helaas dit jaar geen 1 in onze tuin…en er zaten eens 200 bollen in de grond maar in de loop van de jaren zijn ze verdwenen. Wel nog wat groen komt er omhoog maar tulpen ho maar.
  Denk dat we weer eens nieuwe moeten planten.
  De eerste foto vind ik het mooist…al is een uitgebloeide tulp nog steeds mooi om te zien.
  Groetjes en fijn weekend

  Like

 13. Toegegeven, tulpen zijn prachtig, vooral als je ze met velen bij elkaar ziet staan. Tulpomanie zal ik er toch niet van krijgen hoor, daarvoor hou ik te veel van alle andere bloemen 😉
  Fijn weekend Edward.

  Like

 14. Ditmaal geen tulpen uit Amsterdam, maar via de lens van jou.
  Er zijn inderdaad veel soorten, maar persoonlijk vind ik ze redelijk fragiel. Maar een gemakkelijke bol om ze zelf te planten en als de tijd daar is er van te genieten

  Like

 15. Kijk eens aan mooie tulp om te zien. De eerste tulp vind ik mooiste. Jou tulpen maakt ons weer blij Edward. Mooie foto’s.

  Like

 16. ze zijn dan ook schitterend om te zien Edward
  en jij laat dat weer prima zien
  ik kan de geschiedenis , maar lees toch ook dat je er mensen blij mee maakte om wat info te geven

  Like

 17. Ik die een leven lang overtuigd was dat Nederland de bakermat van de tulp was. Ik ontdekte dit pas vorig jaar in een documentaire over treinreizen in Europa, toe die man ons de tuinen in Istanbul liet zien. Schitterende foto’s van och zo mooie bloemen… elke week staat er wel een boeketje met kleine tulpjes op onze tafel. Fijn weekend Edward.

  Geliked door 1 persoon

 18. Ha.. met zo’n logje als dit maak je deze tulpenfan natuurlijk geweldig blij Edward! wat een prachtige foto’s.. nóg mooier dan je menselijke modellen! 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.