Radiodistributie

Begin jaren ’50 van de vorige eeuw,
hadden mijn grootouders radiodistributie van de PTT.
Een grote zwarte knop aan de muur,
en natuurlijk een luidspreker.
Het zenderaanbod, was Hilversum 1 en 2.
Wij luisterden naar “De bonte dinsdagavondtrein”,
van 1945 tot 1957 door de AVRO uitgezonden.
En naar de hoorspelserie Paul Vlaanderen….gruwelijk spannend!!
Dertig jaar lang geproduceerd en uitgezonden door de AVRO,
de eerste uitzending was in 1939.


37 gedachten over “Radiodistributie

 1. Ja, bijzonder om nu te elzen Ed.
  Mijn opa en oma deden dat ook. Kan je je nu eigenlijk net goed meer voorstellen hé.
  Leuk dat je hier aandacht aan besteed en met een hele leuke foto 🙂
  Lieve groetjes, Helma

  Like

 2. Goede middag , toen ik op kamers ging voor mijn studie, had ik een kleine radio, die ik van mijn hospita moest verstoppen als ik weg ging, want anders moest zij voor meer radio’s luistergeld betalen. Maar in die tijd luisterde ik (naast muziek) ook graag naar ‘Biels en co’ een hoorspel met o.a. Ko van Dijk in de rol van Biels. Tegenwoordig heb ik de radio eigenlijk nauwelijks aan staan. En de tv wel voor het nieuws en de actualiteiten, maar ik kijk haast nooit series en ik heb ook geen Netflix . Nou ja ik lees gewoon liever een boek.

  Like

 3. Ha Edward,

  dat was voor veel mensen toch maar een mooie uitkomst.
  Ik herinner me, dat we naar de radio keken.
  Hoorspelen en zo… en maar kijken naar de radio.
  Gave herinnering…

  groetjes!

  Like

 4. Deze radio heb ik niet eerder gezien. Leuk om te zien. Vroeger had opa ook heel apart radio. Hij deed heel goed. Mooie foto. Alvast fijne week.

  Like

 5. Edward. Door de foto besef ik dat ik oud aan het worden ben. Ik zie hem nog zo hangen in mijn herinnering. Ik herinner mij bij ook nog de lange spiraal, als soort van antenne,welke er blijkbaar bijhoorde.
  Mooi om dit weer terug te zien.
  Krijg er het gevoel bij om vanavond weer in de zinken teil mijzelf te wassen.

  Like

 6. Ik ben te jong[ haha] voor de bonte dinsdagavondtrein, maar ken de naam wel vanuit de periode toen ik met beginnend dementerende ouderen werkte, het kwam regelmatig ter sprake in geheugenspellen die we deden

  Like

 7. Hoog op een rekje stond (jaren 50) een bruine radio.Mijn armpjes moest ik uitrekken en op mijn tenen staan om op donderdag aan de knoppen te kunnen om naar het kinderuurtje te luisteren.Ik weet niet meer welke post het was.Voor de rest herinner ik mij muziek zoals “mijn achterband staat wel wat slap maar het geeft niet lieve pop,spring maar achterop ….enz”Zo een radio zoals op de foto heb ik nooit gezien.

  Like

 8. Van radiodistributie was hier te lande toen nog geen sprake! Een oude radio met lampen, zo groot als een barkast deed het. Keuze tussen programma’s op middengolf en lange golf. FM bestond nog niet. En maar draaien aan de knoppen tot een programma enigszins ruisvrij de woonkamer binnenkwam. En dan op zondagavond rond dat ding zitten met de hele familie en een luisterspel toehoren. Best gezellig!

  Like

 9. Dit slingert me helemaal terug in de tijd… toen ik als klein ukkie op bezoek ging bij mijn grootouders. Daar was ook radiodistributie 🙂

  Like

 10. Zo eentje hing er bij ons thuis ook aan de muur en er werd veel naar geluisterd. Totdat radio Luxemburg begon uit te zenden, toen ging de aandacht van mijn broers en zussen naar dat kleine transistorradiootje van mijn broer.

  Like

 11. De eerste uitzendingen waren in 1924 door iemand die bij ons op de stamboom (als aangetrouwde) staat. Zelf ken ik het vooral van de lagere school waar 6 kanalen gekozen konden worden, waaronder die van de hoofdmeester die ons zo af en toe toesprak. Ben zelf met iets anders bezig en geef wel een seintje als dat online staat.

  Like

 12. Je suis quelqu’un qui aime la radio et les postes de radio mais depuis le Covid je ne les écoute plus, je suis fatiguée que l’actu ne tourne qu’autour de ça. Je lis et je regarde des films.

  Like

Reacties zijn gesloten.