Lichtvervuiling

In het Westland, staan heel veel kassen.

Lichtvervuiling (1)

Daar word een groot deel van onze groente en fruit geteeld,

Lichtvervuiling (4)

en het bloemetje voor op tafel.

Lichtvervuiling (2)

En natuurlijk niet onbelangrijk, de export van deze gewassen.

Lichtvervuiling (6)

‘S-vonds zorgen al deze kassen, wél voor flink wat lichtvervuiling, waardoor je hier bijna nooit een echte sterrenhemel kunt zien.

Lichtvervuiling (3)

35 gedachten over “Lichtvervuiling

  1. Verlichte gebouwen of serres zijn wel fotogeniek, maar ten kostte van de lichtvervuiling! En waarvoor is het goed al die serres met hun lichtvervuiling? Er is nu al over consumptie! Het paard denkt, hey Edward, ik wil ook wel even op de foto “hinnikt” 😀 Leuk meegenomen, dat paard, Edward 🙂
    Lieve groetjes, Heidi

    Like

  2. Kerst in de kas. En dat het hele jaar door. Een paard kan de was doen.
    Zouden ze de paarden eerdaags ook in een kas zetten. Er staat een paard in de kas. Afijn, eens zien of daar een lied te maken is.

    Like

  3. Wat mooi! En wat waar. Vanaf boven zijn ze inderdaad heel mooi, wat Eveline ook zegt. Maar ik sta vaker met twee benen op de grond en dan zie ik graag wat sterren. Hier in Groningen lukt dat een stuk beter dan toen we nog in de omgeving van lichtstad Eindhoven woonden!

    Like

  4. Mooie fotoserie en kan het nog enigzins begrijpen maar hier is een nieuw fitness centrum gekomen en die hun reclame verlichting brandt heel de nacht, het weerkaatst op mijn ramen en houdt me uit mijn slaap. Heb al heel donkere gordijnen gehangen, maar denkt dat ik rolluiken zal moeten hangen want een klein spleetje is al genoeg om mijn slaapkamer te verlichten.

    Like

  5. 3 jaar geleden zijn we in die streek op fietsvakantie geweest. Die serre’s zijn echt ongelooflijk lang en groot. In die buurt is dacht ik ook de grootste bloemenveiling ter wereld ? Het aantal vrachtwagens dat daar op en af reed… amai ni, de Antwerpse ring op het spitsuur is er niets tegen 🙂

    Like

  6. Vertel mij wat! Ik kwam vroeger veel in Pijnacker bijv. Er is ondertussen natuurlijk overal in het Westland nog veel meer bij gekomen, dus …..
    Maar je foto’s zijn weer schitterend hoor!

    Like

  7. Een bijzonder mooie serie foto’s broertje, de laatste foto wint het bij mij. De verlichting zal wel nodig zijn om de groei te bevorderen neem ik aan, en het is ook een heel mooi gezicht. Eerst gaat de BTW op groente en fruit van 6 naar 9% maar ook het gas en licht worden duurder, dus wat we eerdaags gaan betalen voor alles zal wel een behoorlijk stuk meer zijn, en dan zit ik hier ’s avonds braaf met een spaarlamp naar de TV te kijken en doe alles uit als ik ga slapen. Als je dan zoveel licht zie bij de kassen en jullie bij het Botlek gebied dan schud ik mijn oude wijze hoofd maar eens. Een heel dikke kus van je zus Ann.

    Like

  8. Sterren hemel of niet…ik zie dit net zo lief….hier kun je s`avonds je hartje ophalen hoor…mooi foto`s.

    Like

  9. Gerbera’s de lievelingsbloemen van mijn overleden mamsie 🙂
    Wat een verrassende foto die met het paard…ik zie er een donkere band over lopen of zie ik spoken?
    Prachtig om te zien die kassen van binnen…
    Groetjes en fijn weekend

    Like

  10. Dat kan ik me nog herinneren ja, nu zie ik vanaf mn terras zoveel sterren het verbaasd me nog steeds. Mooie serie, die met paard ia favoriet.

    Like

  11. Tja, er is veel over te doen de laatste tijd in natuurkringen. Het schijnt ook niet goed te zien voor allerlei vogels en ander nachtlevende diertjes. Je hebt er wel een mooie reportage van gemaakt en vooral de transport foto haha, grappig.

    Like

  12. prachtige foto’s Edward

    het gaat natuurlijk over het rendement van de investeringen en daar is weinig tegen in te brengen…

    prettige dag

    Like

  13. Edward, je hebt met je mooie fotoserie een probleem aangekaart van de lichtvervuiling. Naar mijn mening heel terecht. Alleen weet ik niet of het mogelijk is om zonder deze verlichting tot dezelfde opbrengst te komen. Ik denk haast wel zeker van niet. Maar ook de kassen alleen zijn niet verantwoordelijk. Ook de grote industriële ondernemingen zijn hier verantwoordelijk voor. ‘S-nachts zijn dit oases van licht.
    Dus ik ben bang dat dit verschijnsel niet meer teruggedraaid kan of zal worden

    Like

Reacties zijn gesloten.